Coronavirus en uw reis: wat krijgt u vergoed?

Gepubliceerd op: 04-03-2020  

Wat als u een reis op de planning had staan ten tijde van het coronavirus? De kans is zeer groot dat uw reis in de komende weken niet door kan gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert namelijk om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Bent u al in het buitenland? Dan krijgt u misschien te maken met vertragingen. Lees wat er wordt vergoed vanuit uw reis- en annuleringsverzekering.

Coronavirus_reisverzekering

Informeer voor vertrek

Gaat u op reis? Informeer u dan goed voor vertrek. Veel landen hebben maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bijvoorbeeld inreisbeperkingen. Op de website nederlandwereldwijd.nl leest u per land de actuele situatie. In het reisadvies staat informatie over de veiligheid van het land. Hiermee kunt u risico’s in het land beter inschatten. Is er een verhoogd veiligheidsrisico? Neem dan vooraf contact op met uw reisorganisatie. De adviezen worden onderverdeeld met de volgende kleurcodes:

  • Groen: er zijn geen veiligheidsrisico’s voor dit gebied.
  • Geel: er zijn enkele risico’s, wees hierop alert als toerist.
  • Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog, reis niet naar dit gebied als dit niet noodzakelijk is.
  • Rood: reizen naar dit gebied is gevaarlijk en wordt sterk afgeraden.

Annuleringsverzekering en corona

Wordt uw reis geannuleerd vanwege het coronavirus? Neem contact op met uw reisorganisatie of vliegmaatschappij.

Negatief reisadvies

De annuleringsverzekering geeft geen vergoeding voor het annuleren van uw reis in verband met het coronavirus. Ook niet als er een negatief reisadvies is afgegeven of als er een inreisverbod is, zoals nu naar de Verenigde Staten of andere landen die inmiddels de grenzen hebben gesloten, zoals België en Frankrijk. De annuleringsverzekering is namelijk gericht op u als verzekerde, dus als er iets met uzelf gebeurt. Bijvoorbeeld als u ernstig ziek wordt of als één van uw naasten overlijdt. Gebeurtenissen op de bestemming zelf, vallen hier niet onder.

Wel verzekerd

U bent dus wel verzekerd als u zelf het coronavirus in Nederland zou oplopen, en vervolgens niet meer op reis kunt omdat u in quarantaine moet. Dit geldt alleen niet wanneer u van plan was om af te reizen naar een land waarvoor een inreisverbod geldt, wanneer de reis op initiatief van de reisorganisatie is geannuleerd óf wanneer voor het land een negatief reisadvies geldt.

Geannuleerde reis

Wereldwijd komt het toerisme stil te liggen door het coronavirus. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen schrappen vluchten en ook reisorganisaties moeten geplande reizen annuleren. Wanneer een reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij uw reis annuleert, is er geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering. Wel kunt u bij de organisatie waarmee u heeft geboekt terecht voor een vergoeding of compensatie.

Annuleren?

Wilt u uw reis annuleren omdat uw bestemming in een oranje of rood gebied ligt? Dan kunt u hierover het beste contact opnemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kunt u omboeken naar een andere datum of bestemming, of krijgt u via de reisorganisatie uw geld terug.

Reisverzekering en corona

Uw reisverzekering kan zeker van pas komen als u in het buitenland bent en te maken krijgt met het coronavirus.

Extra kosten voor verblijf

Bent u op reis en is er een quarantaine ingesteld? Dan worden de extra kosten om langer te verblijven door de reisverzekering vergoed. U krijgt maximaal 7 dagen en € 50 per persoon per dag vergoed.

Medische kosten

Heeft u zorg nodig in het buitenland? Vanuit uw zorgverzekering krijgt u de zorgkosten volgens het in Nederland gebruikelijke tarief vergoed. Heeft u een reisverzekering met de extra module medische kosten? Dan krijgt u ook alle kosten boven dit tarief volledig vergoed. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit geldt overigens ook wanneer u een zorgverzekering inclusief aanvullende verzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland heeft.

Onze alarmcentrale

Bent u op reis en bang dat u het coronavirus heeft opgelopen? Neem dan contact op met onze Alarmcentrale 0031 78 648 13 23. Zij helpen u graag verder.


Meest gestelde vragen