Coronavirus en uw reis: wat krijgt u vergoed?

Gepubliceerd op: 16-06-2020  

De uitbraak van het coronavirus is een wereldwijd probleem. De kans is groot dat u dit jaar al een vakantie gepland hebt staan. Of dat u nieuwe vakantieplannen wilt maken. Alleen is de situatie erg onzeker. Vanaf 15 juni is het reisadvies voor een aantal landen gewijzigd van oranje naar geel. Moet u nu wel of geen vakantie boeken? En wat betekent dit voor de vergoeding uit uw reis- en annuleringsverzekering?

Coronavirus_reisverzekering

Op reis? Dit is belangrijk om te weten:

Controleer voordat u op reis gaat of er risico's zijn in het land van bestemming en wat het reisadvies is. Controleer ook welke maatregelen uw vakantieland heeft genomen. Moet u bijvoorbeeld verplicht in quarantaine bij aankomst? Of bent u enkel verplicht afstand te houden en een mondkapje te dragen op openbare plekken? Op de website nederlandwereldwijd.nl leest u per land de actuele situatie. In het reisadvies staat informatie over de veiligheid van het land. Hiermee kunt u risico’s in het land beter inschatten. De adviezen worden onderverdeeld met de volgende kleurcodes:

  • Groen: er zijn geen veiligheidsrisico’s voor dit gebied.
  • Geel: er zijn enkele risico’s, wees hierop alert als toerist.
  • Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog, reis niet naar dit gebied als dit niet noodzakelijk is.
  • Rood: reizen naar dit gebied is gevaarlijk en wordt sterk afgeraden.

Vergoeding bij code oranje of rood

Bij code oranje of code rood is er geen dekking vanuit uw reis- of annuleringsverzekering. Bij code geel blijft uw reis- of annuleringsverzekering wel geldig. Wel is het belangrijk om te weten dat annulering of repatriëring in verband met corona, niet standaard onder de dekking valt. Hierover leest u meer op deze pagina.

Boek uw reis via de ANVR

Heeft u de reisadviezen gelezen en besluit u een reis te boeken? Dan adviseren wij u om een pakketreis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR. Bent u op vakantie en gaat het reisadvies in uw vakantieland van code geel naar oranje of rood? Dan zorgt de ANVR ervoor dat u terug naar Nederland vervoerd wordt. Dit valt namelijk niet onder de reisverzekering. Ook de Nederlandse overheid heeft aangegeven dit niet te verzorgen.

Annuleringsverzekering en corona

Uw reis wordt geannuleerd

Wereldwijd gelden er op dit moment maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Hierdoor kan het zijn dat uw reis niet mogelijk is. Zeker reizen buiten Europa is erg onzeker. Annuleert uw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij uw reis? Dan is er geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering. Wel kunt u bij de organisatie waarmee u heeft geboekt terecht voor een vergoeding of compensatie.

U wilt zelf annuleren

Een negatief reisadvies is geen geldige reden om uw geld terug te krijgen vanuit de annuleringsverzekering. Wilt u uw reis zelf annuleren? Dan kunt u hierover het beste contact opnemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kunt u omboeken naar een andere datum of bestemming, of krijgt u via de reisorganisatie een voucher of uw geld terug.

Annuleren bij ziekte

Uw annuleringsverzekering biedt dekking wanneer u bij ernstige ziekte uw reis moet annuleren. Ook corona valt hieronder. Wilt u uw reis annuleren omdat u last heeft van corona of corona gerelateerde klachten? Laat altijd een COVID-19 test doen. De testuitslag is nodig om een vergoeding uit uw annuleringsverzekering te krijgen. Iedereen in Nederland met ziekteverschijnselen kan zich op corona laten testen. U kunt zich aanmelden via 0800 1202. Meer informatie over de test leest u op de website van de overheid. Bent u in het buitenland? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade ter plaatse.

Reisverzekering en corona

Extra kosten voor verblijf

Extra kosten voor verblijf Moet u gedwongen langer in het buitenland blijven als gevolg van corona maatregelen? Dan biedt uw reisverzekering dekking voor extra reis- en verblijfkosten voor de duur van maximaal 7 dagen. De maximale vergoeding is in dat geval € 50 per persoon per dag.

Medische kosten

Heeft u zorg nodig in het buitenland? Vanuit uw basis zorgverzekering krijgt u de zorgkosten volgens het in Nederland gebruikelijke tarief vergoed. Heeft u een reisverzekering met module medische kosten? Dan krijgt u ook alle kosten boven dit Nederlandse tarief volledig vergoed. Dit geldt overigens ook wanneer u een zorgverzekering inclusief aanvullende verzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland heeft. Check voordat u op reis gaat goed hoe u verzekerd bent.

Onze alarmcentrale

Bent u op reis en bang dat u het coronavirus heeft opgelopen? Neem dan contact op met onze Alarmcentrale 0031 78 648 13 23. Zij helpen u graag verder.


Meest gestelde vragen