Coronavirus: zo zit het met uw zorgverzekering

Gepubliceerd op: 11-12-2020  

Het coronavirus houdt ons al langere tijd bezig. We begrijpen dat u vragen heeft over het coronavirus en uw zorgverzekering. Op deze pagina geven we u meer informatie. Bijvoorbeeld over de vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Coronavirus

Coronavirus en vergoeding zorgverzekering

Zorg in Nederland

Moet u in verband met het coronavirus naar de huisarts of naar het ziekenhuis? Dan krijgt u deze zorg gewoon vergoed vanuit uw basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts betaalt u geen eigen risico. Voor laboratoriumonderzoek en zorg in het ziekenhuis, betaalt u wel eigen risico.

Testen op het coronavirus
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Denk aan hoesten, neusverkoudheid, koorts en het verlies van reuk of smaak. Je hoeft hiervoor niet eerst langs de huisarts voor een doorverwijzing, maar kunt direct bij de GGD een afspraak maken. Bel 0800-1202 (7 dagen per week tussen 8:00 en 20:00 bereikbaar). U hoeft zelf niets te betalen, de overheid betaalt de test. Meer informatie leest u op de website van de overheid. Voor hulpmiddelen zoals mondkapjes of desinfecterende gel is geen vergoeding.

Lopende behandelingen
Veel 'planbare' ingrepen en behandelingen worden uitgesteld. Dit zijn vervelende keuzes die zorgverleners door de omstandigheden genoodzaakt zijn om te maken. Wij snappen dat dit vervelend voor u kan zijn, maar hopen dat u dit gezien de situatie begrijpt. Wanneer een afspraak echt noodzakelijk is, helpt het ziekenhuis u met het vinden van een andere zorgverlener. Heeft u hier vragen over, dan kunt u ons natuurlijk altijd bereiken. Stuur een e-mail of bel ons 078 632 75 75. We helpen u graag!

Spoedeisende zorg
Zorg die niet kan worden uitgesteld, gaat op een veilige manier door. Heeft u dringend zorg nodig? Dan kunt u gewoon bij uw huisarts of de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. Wacht hier niet mee! Het ziekenhuis neemt allerlei maatregelen, de kans dat u besmet raakt met het coronavirus is hierdoor klein.

Online of telefonisch consult
Stelt uw zorgverlener voor om een consult online of telefonisch te doen? Dan kunt u het beste even contact met ons opnemen via 078 632 75 75. Wij kijken dan voor u of er een vergoeding mogelijk is vanuit de zorgverzekering.

Herstel na corona
Heeft u corona gehad? Dan kan het zijn dat u extra zorg nodig heeft. De overheid heeft bepaald dat u hiervoor tot in ieder geval 1 augustus 2021 een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering.

Zorg in het buitenland

Heeft u zorg nodig in het buitenland? Dan vergoedt de basisverzekering de kosten zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn. U betaalt hierover eigen risico. Is de zorg duurder? Dan krijgt u deze eventueel vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. Let op: bij code rood of oranje is uw aanvullende zorgverzekering niet geldig.

Wanneer testen op het coronavirus?

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of kunt u plotseling slecht ruiken of proeven? Dan kunt u zich gratis laten testen op het coronavirus. Bel 0800-1212 voor een afspraak en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Let op: valt u onder een risicogroep en bent u ernstig ziek? Bel dan uw (huis)arts of de huisartsenpost.

Verspreiding voorkomen

Er zijn in Nederland een aantal maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

  • Bij klachten: laat u testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
  • Was vaak uw handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
  • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
  • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte.
  • Houd 1,5 meter afstand (twee armlengtes) van anderen.

(bron RIVM, 24 november 2020)

Vragen over het coronavirus?

Deze pagina is ge├╝pdatet op 24 november 2020. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Heeft u vragen over de vergoeding? Bel dan 078 648 13 00.


Meest gestelde vragen