Coronavirus: zo zit het met uw zorgverzekering

Gepubliceerd op: 04-03-2020  

Het coronavirus houdt ons al langere tijd bezig. We begrijpen dat u vragen heeft over het coronavirus en uw zorgverzekering. Op deze pagina geven we u meer informatie. Bijvoorbeeld over de vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Coronavirus

Coronavirus en vergoeding zorgverzekering

Zorg in Nederland

Moet u in verband met het coronavirus naar de huisarts of naar het ziekenhuis? Dan krijgt u deze zorg gewoon vergoed vanuit uw basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts betaalt u geen eigen risico. Voor laboratoriumonderzoek en zorg in het ziekenhuis, betaalt u wel eigen risico.

Testen op het coronavirus
Vanaf 1 juni mag iedereen met milde corona-gerelateerde klachten zich laten testen. Denk aan hoesten, neusverkoudheid, koorts en het verlies van reuk of smaak. U hoeft hiervoor niet eerst langs de huisarts voor een doorverwijzing, maar kunt direct bij de GGD een afspraak maken. Bel 0800-1202 (7 dagen per week tussen 8:00 en 20:00 bereikbaar). U hoeft zelf niets te betalen, de overheid betaalt de test. Meer informatie leest u op de website van de overheid. Voor hulpmiddelen zoals mondkapjes of desinfecterende gel is geen vergoeding.

Lopende behandelingen
Veel 'planbare' ingrepen en behandelingen worden uitgesteld. Dit zijn vervelende keuzes die zorgverleners door de omstandigheden genoodzaakt zijn om te maken. Wij snappen dat dit vervelend voor u kan zijn, maar hopen dat u dit gezien de situatie begrijpt. Wanneer een afspraak echt noodzakelijk is, helpt het ziekenhuis u met het vinden van een andere zorgverlener. Heeft u hier vragen over, dan kunt u ons natuurlijk altijd bereiken. Stuur een e-mail of bel ons 078 632 75 75. We helpen u graag!

Spoedeisende zorg
Zorg die niet kan worden uitgesteld, gaat op een veilige manier door. Heeft u dringend zorg nodig? Dan kunt u gewoon bij uw huisarts of de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. Wacht hier niet mee! Het ziekenhuis neemt allerlei maatregelen, de kans dat u besmet raakt met het coronavirus is hierdoor klein.

Online of telefonisch consult
Stelt uw zorgverlener voor om een consult online of telefonisch te doen? Dan kunt u het beste even contact met ons opnemen via 078 632 75 75. Wij kijken dan voor u of er een vergoeding mogelijk is vanuit de zorgverzekering.

Zorg in het buitenland

Heeft u zorg nodig in het buitenland? Dan vergoedt de basisverzekering de kosten zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn. U betaalt hierover eigen risico. Is de zorg duurder? Dan krijgt u deze eventueel vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering.

Wanneer de huisarts bellen?

Bent u verkouden of heeft u last van benauwdheid? Dan hoeft u zich meestal niet direct zorgen te maken, dit zijn milde klachten. De huisarts bellen is dan ook niet nodig. Blijf thuis. Ziek uit. Doe ook geen boodschappen en ontvang geen bezoek.

Wordt u zieker of heeft u medische hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat u hoge koorts heeft en moeilijk ademt. Ga dan niet naar uw huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel de huisarts.

Verspreiding voorkomen

Er zijn in Nederland een aantal maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen blijft. Is dit niet mogelijk? Ga dan ergens anders heen.
  • Probeer zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid? Dan kan het verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

(bron RIVM, 4 juni 2020)

Vragen over het coronavirus?

Deze pagina is ge├╝pdatet op 4 juni 2020. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Heeft u vragen over de vergoeding? Bel dan 078 648 13 00.


Meest gestelde vragen