In de auto: 5 tips bij warm weer

Gepubliceerd op: 23-07-2019  

Bij een buitentemperatuur van 30 graden is het in een auto na een half uur al 48 graden. Rijkswaterstaat meet de temparatuur op asfaltwegen continu. Die is vandaag op sommige plekken al opgelopen tot 45+ graden. Ga dus goed voorbereid de weg op. Een paar tips:

Tips warmte auto

1. Zet de airco niet lager dan 6 graden onder de buitentemperatuur

Met dit weer kunt u natuurlijk niet zonder airco. Maar let op. Temperatuurverschillen groter dan 6 graden kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen. Denk aan hoofdpijn, keelpijn of duizeligheid en flauwvallen. Nu begrijpen we best dat u bij 36 graden de airco niet op 30 graden zet. Maar zet in elk geval alvast de airco een paar graden omhoog als u bijna op uw plaats van bestemming bent. En gooi bij vertrek eerst even uw autoramen open voordat u de airco vol aanzet.

2. Controleer uw bandenspanning voor een lange rit

Bij warm weer slijten uw banden extra snel. Dit heeft invloed op uw remweg en wegligging. Een band met 30% onderspanning slijt met dit weer 50% sneller dan een band met de juiste spanning. Controleer dus vooral bij een lange rit of uw banden nog op juiste spanning zijn.

3. Hou rekening met beperkte pechhulp

De kans is groot dat u morgen of donderdag het liefst binnen bent. Temperaturen boven de 35 graden zijn voor de meesten van ons niet prettig. En dat geldt ook voor medewerkers van Pechhulpdiensten! Zij hebben ook een hitteplan, waardoor ze net wat anders werken. Zo kan het zijn dat ze in de brandende zon niet onder de motorkap gaan liggen. Bij piektemperaturen kan het daarom voorkomen dat uw auto bij pech direct wordt weggesleept. Er wordt dan op een koelere plek naar uw auto gekeken.

4. Neem voldoende water mee

Het lijkt een open deur. Maar toch neemt nog steeds niet elke automobilist deze tip serieus. Ondanks de vakantieperiode, weet u nooit wanneer u een file inrijdt. Een uur in de auto zonder water is met deze temperaturen niet verstanding. En wat als u onderweg met pech komt te staan? Dan kan het zomaar voorkomen dat u eventjes moet wachten tot er hulp is. Een kwartier of half uur op het brandende asfalt kan met deze temperaturen erg heftig zijn voor uw gezondheid. Laat staan zonder r voldoende water in de buurt.

5. Leg een paraplu in de achterbak

Een extra tip die hierbij past. Leg voor de zekerheid ook een paraplu in de achterbak. Schaduw is langs de kant van de weg vaak ver te zoeken. Voorkom dat u verbrandt terwijl u op hulp staat te wachten.