Diclofenac, Ibuprofen, Paracetamol en Aspirine: de verschillen

Gepubliceerd op: 29-10-2020  

Pakt u wel eens een paracetamolletje als u hoofdpijn heeft? Veel mensen vermijden pijnstillers. Anderen pakken er al eentje zonder dat ze echt ergens last van hebben.  Welke pijnstillers zijn er eigenlijk en waarin verschillen ze van elkaar? Heeft u wel eens van diclofenac gehoord?

Verschil ibuprofen en paracetemol

Sterke pijnstillers

Diclofenac

Al tijden staat Diclofenac bovenaan de lijst van meest gebruikte medicijnen. De pijnstiller valt onder de zogenoemde NSAID medicatie (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Dit wil zeggen dat Diclofenac een onstekingsremmer is en pijn- en koortsverlagend werkt. Het is een sterke pijnstiller die alleen bij ernstige pijn gebruikt wordt. Voornamelijk reumapatiënten en mensen met migraine en bepaalde ontstekingen gebruiken Diclofenac. Na inname werkt de pijnstiller snel en de werking houdt 12 tot 24 uur aan. Diclofenac was voorheen alleen op doktersrecept te verkrijgen, maar tegenwoordig verkopen veel drogisterijen het ook. Een negatieve ontwikkeling vinden velen, want bij verkeerd medicijngebruik kunnen ernstige gezondheidsklachten ontstaan. Wilt u diclofenac gebruiken? Dan is het beter om uw huisarts te raadplegen.

Ibuprofen

Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie ‘NSAID pijnstillers’. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is  maximaal 8 uur werkzaam. Het wordt onder andere gebruikt bij gewrichtspijn, hoofdpijn, menstruatieklachten en bij griepklachten. Ibuprofen is een medicijn dat op volle maag moet worden ingenomen, anders kunnen er maagklachten ontstaan. Langdurig gebruik van Ibuprofen kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Raadpleeg goed de bijsluiter.

Lichtere pijnstillers

Paracetamol

Paracetamol is al een oud medicijn. Het werd voor het eerst gebruikt in 1893. Pas na 1955 werd het vaak gebruikt als pijnstiller. Paracetamol werkt pijn- en koortsverlagend, maar is geen onstekingsremmer zoals Diclofenac en Ibuprofen.Het wordt beschouwd als een lichte pijnstiller en een veilige manier om pijn te bestrijden omdat het minder bijwerkingen heeft dan Diclofenac en Ibuprofen. Het wordt gebruikt tegen o.a. hoofdpijn, kiespijn, lage rugklachten en menstruatiepijn. Paracetamol  werkt snel (15 - 30 minuten na inname) en blijft maximaal 3 tot 6 uur werkzaam. Lees goed de bijsluiter en voorkom verkeerd gebruik.

Aspirine

Voordat paracetamol de markt veroverde, was aspirine de meest gebruikte pijnstiller. Aspirine wordt niet alleen gebruikt als pijnstiller, maar ook om de kans op een hartaanval te verminderen. Aspirine zorgt er namelijk voor dat bloedplaatjes niet samen gaan klonteren, waardoor het bloed als het ware verdund wordt. Dit effect treedt al op bij inname van een kwart aspirine. Bijwerkingen aspirine: bij verkeerd medicijngebruik kunnen maagklachten  ontstaan. 

Lees altijd goed de bijsluiter van uw pijnstiller!

Weet u hoe hoeveel paracetamol of ibuprofen u per dag mag gebruiken? Er zit een wachttijd tussen verschillende doseringsbeurten. Veel mensen weten niet hoe vaak, wanneer en hoe lang ze pijnstillers mogen gebruiken. Lees daarom altijd de bijsluiter! Zo voorkomt u gezondheidsklachten.

Heeft u nog andere vragen over medicijnen? In onze veelgestelde vragen over zorg kunt veel informatie over medicijnen vinden. Alles voor een goede gezondheid!

Uw zorgverzekering in 2021

National Academic biedt ook voor komend jaar voordelige zorgverzekeringen mét uitstekende voorwaarden. Bereken direct uw zorgpremie. Uw overstap verzorgen wij voor u!