EHIC zorgpas meenemen op vakantie? Jazeker!

Gepubliceerd op: 30-06-2017  

Bekijk uw pasjes in uw portemonnee eens. Heeft u een reguliere zorgpas en Europese zorgpas (EHIC) in één? Als u alleen een reguliere zorgpas heeft, kunt u beter ook een EHIC aanvragen.

Wat is de EHIC?

De EHIC (European Health Insurance Card) is de Europese zorgpas. Met de EHIC heeft u recht op spoedeisende medische zorg in het buitenland. De kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie en in Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië en Australië.

Waarom een EHIC aanvragen?

Het doel van de Europese zorgpas is dat u gemakkelijker medische zorg in het buitenland krijgt. Met de EHIC heeft u recht op de zorg zoals deze in het betreffende land geregeld is. Dat kan betekenen dat een land regels hanteert die wij in Nederland niet kennen. Bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor de huisarts. Soms kunt u deze kosten declareren: bewaar daarom altijd uw bonnetjes en voorschriften. Daarnaast wordt de EHIC gezien als een betrouwbaar identificatiemiddel: ziekenhuizen willen graag een internationaal erkend bewijs dat u een zorgverzekering heeft. Een ander groot voordeel: met de EHIC hoeft u geen ziektekosten voor te schieten. De zorgverleners in het buitenland sturen de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar.

Hoe vraag ik een EHIC aan?

Sommige zorgverzekeraars verstrekken alleen een reguliere zorgpas. U kunt dan als u op vakantie gaat een EHIC aanvragen. Doe dit voor elk gezinslid: een EHIC is persoonsgebonden. Heeft u uw zorgverzekering bij National Academic? Dan heeft u al een EHIC. Bij National Academic krijgt u namelijk automatisch een gecombineerde zorgpas: een reguliere en EHIC in één!

Medische kosten buitenland

Spoedeisende hulp in het buitenland is vaak duurder dan in Nederland. Via uw basisverzekering krijgt u alleen 100% van het Nederlands tarief vergoed. Tenzij u een specifieke aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten. Dan krijgt u 100% van de kostprijs vergoed. Heeft u dit aanvullend pakket niet, maar wel spoedeisende medische kosten meeverzekerd op uw reisverzekering? Dan bent u wel voor deze kosten gedekt.