ESTA aanvragen? 7 FAQ over de ESTA verklaring

Gepubliceerd op: 17-02-2015  

Gaat u naar Amerika? Dan hebt u een ESTA verklaring nodig, anders komt u het land niet binnen. Maar hoe moet u zo’n  ESTA aanvragen? Is het makkelijk om het ESTA formulier in te vullen? Lees de 7 FAQ over de ESTA verklaring.

Esta aanvraag

1. Wat is de ESTA?

Sinds 2009 zijn de veiligheidsmaatregelingen in Amerika aangescherpt. De ESTA-regeling maakt hier onderdeel van uit.  De ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Dit is een digitaal systeem dat reizigers moeten gebruiken om toestemming te verkrijgen om naar Amerika af te reizen. Zo wordt er vooraf geregistreerd en gescreend wie Amerika bezoekt. Is de ESTA goedgekeurd? Dan  wordt er officieel reistoestemming naar Amerika gegeven. Toch heeft u hiermee geen garantie dat u het land daadwerkelijk mag betreden.

2. Hoe kan ik eenvoudig het ESTA formulier invullen?

Het is niet moeilijk om het ESTA formulier in te vullen. U doorloopt via deze website het ESTA formulier en vult hier onder andere uw persoonlijke gegevens in, uw verblijfsgegevens in Amerika en een tiental screeningsvragen van de douane.  Enkele tips om eenvoudig het ESTA formulier in te vullen:
- zet de taal op ‘Nederlands’, dan weet u zeker dat u alles begrijpt.
- houd uw paspoort, het verblijfsadres of de contactgegevens in Amerika bij de hand
- zorg ervoor dat u een creditcard bij de hand heeft
- controleer al uw gegevens goed tijdens het invullen

Let op: er zijn Nederlands instanties die het invullen van het ESTA-formulier als service aanbieden. Dat kost u al gauw € 40 tot € 80,-. Nergens voor nodig en jammer van uw geld!

3. Hoeveel kost een ESTA verklaring?

Het kost 14 dollar (2015) om een ESTA verklaring aan te vragen. Deze ‘fee’ dient per creditcard betaald te worden.

4. Tot wanneer kan ik uiterlijk een ESTA aanvragen?

Houd er rekening mee dat uw ESTA aanvraag tenminste 72 uur voor vertrek geregeld moet zijn. Zeker wanneer u een last-minutereis naar Amerika boekt.

5. Hoe zit het met de ESTA geldigheid?

Het voordeel van de ESTA verklaring is dat deze 2 jaar geldig is. Wanneer u meerdere malen naar Amerika afreist, hoeft u dus niet telkens een reistoestemming aan te vragen. Verloopt u paspoort binnen deze tijd? Dan moet u wel een nieuwe ESTA aanvragen. 

6. Mijn ESTA verklaring verloopt tijdens de reis. En nu?

Het kan zijn dat u op dit moment een geldige ESTA verklaring heeft, maar dat deze tijdens een volgend verblijf in Amerika verloopt. Is dat het geval? Geen zorgen! U hoeft nu nog geen nieuwe aanvraag te doen. Pas wanneer u na uw vakantie/zakenreis nog een keer naar Amerika afreist. 

7. Ik heb een overstap in Amerika. Moet ik dan ook een ESTA aanvragen?

Jazeker. Iedereen met een doorreisticket of  retourticket naar Amerika, moet een ESTA verklaring hebben.

Heeft u een ESTA aanvraag gedaan? Noteer het aanvraagnummer. Dan kunt u altijd de status van uw aanvraag bekijken. Gelukkig wordt de ESTA-aanvraag  meestal direct goedgekeurd!

Nog een laatste tip: sluit een goede reisverzekering af . Dan kunt u écht met een gerust hart naar het land van de Rocky Mountains. Geniet ervan!