Fysiotherapie: bent u bekend met deze 4 soorten fysio?

Gepubliceerd op: 23-10-2017  
Vergoeding fysiotherapie manuele therapie bekkenfysiotherapie

Lopen, bukken, staan en springen. We doen het allemaal, maar het gaat helaas niet altijd even soepel. Fysiotherapie is voor sommigen een aanrader en voor anderen een noodzaak. Algemene fysiotherapie is bedoeld om mensen met lichamelijke klachten te helpen. Patiënten worden intensief begeleid door een fysiotherapeut. Dat wist u wellicht al. Maar wist u ook dat er veel verschillende soorten fysiotherapie bestaan? Ooit gehoord van kinderfysiotherapie, manuele therapie of psychosomatische fysiotherapie? Wij zetten 4 soorten fysio voor u op een rijtje.

1. Manuele therapie

Stel dat u klachten heeft aan uw gewrichten in uw benen en armen. Of aan uw wervelkolom. Dan kunt u baat hebben bij manuele therapie. Een manueel therapeut helpt u om uw bewegingen en houding te verbeteren. Deze vorm van fysio is vaak wat duurder dan algemene fysiotherapie maar kan wel snel goede resultaten boeken. Uit de praktijk blijkt dat rug- en schouderklachten, maar ook nek- en hoofdpijn binnen korte termijn sterk verminderd worden. Heeft u een manueel therapeut nodig? In onze zorgzoeker kunt u een manueel therapeut bij u in de buurt vinden.

2. Kinderfysiotherapie

Ook voor kinderen is er speciale fysio. Misschien denkt u: ‘Kinderen zijn jong en fit. Wat is kinderfysiotherapie dan?’. Kinderfysiotherapie richt zich speciaal op kinderen tot 18 jaar met bepaalde bewegingsproblemen of een bewegingsachterstand. Kinderen met een onderontwikkelde motoriek kunnen vaak lichamelijk moeilijker meekomen met de rest. Dit heeft helaas ook vaak sociale gevolgen. Zo worden ze sneller buitengesloten bij gymlessen of spelletjes. Een kinderfysiotherapeut geeft kinderen bewegingstherapie in samenwerking met derden. Bijvoorbeeld met ouders, de leerkrachten op school en/of met een psycholoog.

3. Bekkenfysiotherapie

Sommige mensen hebben het niet op de heupen. Ze hebben last van hun bekken, oftewel bekkenpijn. Bij bekkenpijn ervaren mensen pijn in het hele gebied van de bekken, buik en onderrug. De spieren in dit gebied zijn enorm belangrijk voor de lichaamshouding en lichaamsbeweging. Bekkenfysiotherapie is vaak essentieel om bekkenpijn te verminderen. Een bekkenfysiotherapeut helpt bij het trainen van de relevante spieren van de patiënt. Ook leert de therapeut de patiënt, soms met behulp van speciale apparatuur, de spieren rondom de bekken te herkennen. Daarnaast wordt meestal advies gegeven over hulpmiddelen (bv. een bekkenband). Niet alleen vrouwen kunnen last hebben van bekkenpijn, maar ook mannen en kinderen.

4. Psychosomatische fysiotherapie

Ooit gehoord van psychosomatische fysiotherapie? Deze fysio is bedoeld om psychosomatische klachten zoals hyperventilatie, extreme vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid en chronische pijn te behandelen. Stress is vaak de oorzaak van deze klachten, die zowel geestelijk als lichamelijk van aard kunnen zijn. Een psychosomatische fysiotherapeut stelt een therapieplan samen met daarin de belangrijkste doelen. Enkele voorbeelden:

  • Inzicht krijgen in de oorzaken en gevolgen van de klacht(en)
  • Leren omgaan met klachten
  • Verbeteren van de ademhaling

Psychosomatische fysiotherapie helpt patiënten om zich beter te leren ontspannen en een goede balans te krijgen tussen persoonlijke belasting en belastbaarheid.

Vind uw fysiotherapeut..

Bent u op zoek naar een manueel therapeut, een kinderfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut? Kijk dan in onze zorgzoeker. Dan vindt u altijd een fysiotherapeut bij u in de buurt. U kunt hier natuurlijk ook andere zorgverleners vinden. Benieuwd naar onze fysiovergoeding? Bekijk hier onze aanvullende verzekeringen.