Fysiotherapie: bent u bekend met deze 5 soorten fysio?

Gepubliceerd op: 07-01-2019  

Lopen, bukken, staan en springen. We doen het allemaal, maar het gaat helaas niet altijd even soepel. Fysiotherapie is voor sommigen een aanrader en voor anderen een noodzaak. Wist u ook dat er veel verschillende soorten fysiotherapie bestaan? Ooit gehoord van kinderfysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie of manuele therapie? Wij zetten 5 soorten fysio voor u op een rijtje.

5 soorten fysiotherapie

Heeft u klachten aan uw spieren, banden, gewrichten of zenuwen? Dan kan het zijn dat u voor behandeling bij een fysiotherapeut terechtkomt. Het doel van fysiotherapie is het oplossen van lichamelijke klachten en voorkomen dat deze klachten erger worden of terugkeren. Er bestaan meerder soorten fysiotherapie. We leggen er hieronder 5 aan u uit.

1. Psychosomatische fysiotherapie

In veel gevallen is er een verband tussen lichamelijke klachten en psychische problemen. Denk aan duizeligheid, spierpijn en soms zelfs hartkloppingen. Psychosomatische fysiotherapie richt zich op klachten die te maken hebben met spanning of stress. Tijdens de behandelingen gaat de fysiotherapeut op zoek naar de achterliggende oorzaak. Het kan zijn dat hij of zij hiervoor samenwerkt met andere specialisten, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsarts of psycholoog.

2. Bekkenfysiotherapie

Bij deze vorm van fysiotherapie wordt er gekeken naar de spieren rondom de bekken, buik en onderrug. Bij bekkenpijn ervaren mensen pijn in het hele gebied van de bekken, buik en onderrug. De spieren in dit gebied zijn enorm belangrijk voor de lichaamshouding en lichaamsbeweging. Bekkenfysiotherapie is vaak essentieel om bekkenpijn te verminderen. Een bekkenfysiotherapeut helpt bij het trainen van de relevante spieren van de patiënt. Ook leert de therapeut de patiënt, soms met behulp van speciale apparatuur, de spieren rondom de bekken te herkennen. Niet alleen vrouwen kunnen last hebben van bekkenpijn, maar ook mannen en kinderen.

3. Orofaciale fysiotherapie of kaakfysiotherapie

Door spanning kunnen er klachten ontstaan in het hoofd- en halsgebied. Bij orofaciale fysiotherapie en/of kaakfysiotherapie wordt er gekeken naar het functioneren van de spieren in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze vorm van fysiotherapie wordt ook gegeven na een operatie als revalidatie.

4. Kinderfysiotherapie

Ook voor baby's, peuters, kleuters en kinderen is er speciale fysio. Misschien denkt u: ‘Kinderen zijn jong en fit. Waarvoor is kinderfysiotherapie dan nodig?’. Kinderfysiotherapie richt zich speciaal op kinderen tot 18 jaar met bepaalde bewegingsproblemen of een groeiachterstand. Kinderen met een onderontwikkelde motoriek kunnen vaak lichamelijk moeilijker meekomen met de rest. Dit heeft helaas ook vaak sociale gevolgen. Zo worden ze sneller buitengesloten bij gymlessen of spelletjes. Een kinderfysiotherapeut geeft kinderen bewegingstherapie in samenwerking met bijvoorbeeld de ouders, leerkrachten op school en/of met een psycholoog.

5. Geriatrische fysiotherapie

Ook voor ouderen is er een speciale vorm van fysiotherapie. Denk bijvoorbeeld aan revalideren na een val. Maar geriatrische fysiotherapie wordt ook preventief gegeven, om ervoor te zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. De fysiotherapeut zet in die gevallen oefentherapie in.


Vergoeding fysiotherapie manuele therapie bekkenfysiotherapie

Andere varianten

Naast deze varianten van fysiotherapie zijn er nog een aantal type behandelingen die worden gegeven door een fysiotherapeut. Toch vallen deze varianten niet onder de vergoeding van fysiotherapie. Denk bijvoorbeeld aan:

1. Manuele therapie

Stel dat u klachten heeft aan de gewrichten in uw benen en armen. Of aan uw wervelkolom. Dan kunt u baat hebben bij manuele therapie. Een manueel therapeut helpt u om uw bewegingen en houding te verbeteren. Deze vorm van fysio is vaak wat duurder dan algemene fysiotherapie maar kan wel snel goede resultaten boeken. Uit de praktijk blijkt dat rug- en schouderklachten, maar ook nek- en hoofdpijn binnen korte termijn sterk verminderd worden.

2. Oedeemtherapie of oedeemfysiotherapie

Patiƫnten die last hebben van vochtophopingen in het lichaam (oedeem) kunnen baat hebben bij oedeemtherapie. Oorzaken kunnen zijn: littekens, bloedvatproblemen of kanker (bestralingen of chemotherapie). De therapeut stimuleert de afvoer van vocht aan de hand van oefeningen en massage.

Kijk in het overzicht van de zorgverzekering of studentenzorgverzekering hoeveel fysiotherapie behandelingen u vergoed krijgt.