Glutamaat: 7 antwoorden over smaakversterker e621

Gepubliceerd op: 11-12-2015  

Veel voedingsmiddelen bevatten kunstmatige toevoegingen, zoals glutamaat. Wat is glutamaat? En staat glutamaat op de lijst van gevaarlijke e-nummers?

Glutamaat Mononatriumglutamaat

1. Wat is glutamaat?

Glutamaat is een smaakversterker in voedingsmiddelen: het versterkt de zoute smaak. Glutamaat staat ook wel bekend als e-nummer e621 of ve-tsin (omdat het e-nummer in veel Chinese gerechten wordt gebruikt).

2. Waar zit glutamaat in?

Voornamelijk in hartige producten. Denk aan soepen, vleeskruiden, chips, zoutjes, Chinees eten en vleeswaren.

3. Bestaat er maar één soort glutamaat?

Nee er zijn 6 verschillende soorten glutamaat:

e620: Glutaminezuur
e621: Mononatriumglutamaat
e622: Monokaliumglutamaat
e623: Calciumdiglutamaat
e624: Monoammoniumglutamaat
e625: Magnesiumdiglutamaat

Bevat een product glutamaat? Dan staat het op het etiket. Daarop staat ‘smaakversterker’ + de naam óf het e-nummer. Kanttekening: er worden ook andere varianten van de naam gebruikt (bijvoorbeeld glutamaatzuur, gehydrogeerde eiwitten en toegevoegde gist). Hierdoor is de smaakversterker niet altijd even makkelijk te herkennen.

4. Staat glutamaat op de lijst van gevaarlijke e-nummers?

Glutamaat is geen gevaarlijk e-nummer, stelt het Voedingscentrum. Producten met glutamaat kunnen dagelijks gegeten worden. Het is niet direct slecht voor de gezondheid* en het veroorzaakt geen overgevoeligheidsreacties. Voorheen werd gedacht dat er een ve-tsinallergie (glutamaatallergie) bestond, maar dit is nooit aangetoond.

Goed om te weten: de glutamaten die in de EU worden gebruikt, zijn goedgekeurd door de World Health Organization (WHO) en de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

*Glutamaat kan er wel voor zorgen dat je meer eet (zie vraag 6).

5. Hoeveel glutamaat mag je per dag binnenkrijgen?

Er is geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van glutamaat bepaald, omdat deze niet vast te stellen is (bron: Voedingscentrum).

6. Ga ik meer eten door glutamaat?

De kans bestaat dat je meer gaat eten door glutamaat. Hoe dat kan? Neem bijvoorbeeld chips. Daarvan eet je vaak meer dan je je hebt voorgenomen. Chips bevat glutamaat. Wat doet glutamaat? Glutamaat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt (normaal stijgt deze als je eet). Gevolg: je krijgt nog meer trek / honger. Een ander effect van glutamaat: je krijgt geen seintje dat je verzadigd bent. Hierdoor blijf je dooreten. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor je gewicht.

Tip: als u trek heeft in chips, neem dan een handje van de naturel variant. Hierin zit geen glutamaat. Of nog beter: neem een gezonder tussendoortje (noten of fruit; hierin zitten geen e-nummers).

7. Hoeveel glutamaat mag een product maximaal bevatten?

1 gram per 100 gram. Maar in de praktijk zit er veel minder glutamaat in een product. Gemiddeld: 0,25 gram. Als er te veel glutamaat in een voedingsmiddel zit, proef je het (= niet lekker!).