Houdbaarheid eieren: hoelang kan je (gekookte) eieren bewaren?

Gepubliceerd op: 10-01-2020  

Stel: u heeft eieren in de koelkast die over datum zijn. Gooit u ze wel of niet weg? Lees hieronder alles over de houdbaarheid van eieren en hoe je kan weten of een ei bedorven is. 


Houdbaarheid eieren

Houdbaarheidsdatum eieren


Op elke doos eieren staat een houdbaarheidsdatum (THT-datum). Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is. Maar hoe is de praktijk? Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kan je ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.


Houdbaarheid eieren verhogen


Een paar tips om de houdbaarheid van eieren te verhogen:

  • Bewaar je eieren in de koelkast (tip van het voedingscentrum)
  • Bewaar eieren met de punt naar beneden.
  • Bewaar eieren niet in de buurt van knoflook, vis en andere voeding die een sterke geur afgeeft. Eieren absorberen namelijk geuren. 

Waarom eieren bewaren in een koelkast?

  • In een koelkast eieren bewaren verkleint de kans op salmonellabesmetting.
  • In de koelkast drogen eieren minder snel uit (mits ze in een doos bewaard worden).

Hoe lang kan je een gekookt ei bewaren?

  • Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast).
  • Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water. Zo komen er zo min mogelijk bacteriĆ«n bij!


Hoe weet je of een ei nog goed is? Ei testen!

Twijfelt u of uw eieren nog goed zijn? Voer een kleine ‘ei test’ uit. 

Pak een bakje of een glas en vul deze met water. Leg het ei erin.

  • Drijft het ei? Dan is het niet goed meer.
  • Zakt het ei naar de bodem? Dan is het vers.
  • Ligt het ei op de bodem, maar met de punt omhoog? Dan is het ei niet lang houdbaar meer (enkele dagen).

Code op ei

Is het u ooit opgevallen dat er een code staat op eieren? Bijvoorbeeld 0 NL 46156 18.

  • Het eerste cijfer geeft het type ei aan. In dit geval staat de 0 voor een biologisch ei (1 = vrije-uitloopei en 2 = scharrelei). Voorheen was er ook een nummer 3 (kooi-ei), maar dat is nu verboden.
  • NL staat voor het land van herkomst: in dit geval Nederland.
  • De laatste cijfers refereren naar het bedrijf waar het ei vandaan komt. Mocht er iets niet goed zijn met de eieren, kan de herkomst nog achterhaald worden. Wel zo veilig!