Kind op de fiets aangereden? Zo helpt uw zorgverzekering

Gepubliceerd op: 24-08-2020  

Het schooljaar is weer van start! Gaan uw kinderen op de fiets naar school? Dan zijn ze erg kwetsbaar in het verkeer. En juist in de periode na de zomervakantie, zijn er ruim twee keer zoveel verkeersslachtoffers onder scholieren. Wat als uw kind wordt aangereden op de fiets? Niet iedereen weet dat de National Academic zorgverzekering dan gratis hulp biedt om eventuele schade te verhalen.

Scholier op fiets

Veel verkeersongelukken onder 12 jaar

Vooral jongeren onder de 12 jaar zijn in deze periode het slachtoffer van verkeersongelukken. Kinderen moeten na de vakantie weer wennen aan de drukte in het verkeer, of gaan voor het eerst op de fiets naar de middelbare school en fietsen een nieuwe route. Omdat de scholen door de coronamaatregelen langere tijd (gedeeltelijk) dicht zijn geweest, is het naar school gaan weer extra wennen. En juist nu pakken meer mensen de auto of de fiets in plaats van het openbaar vervoer.

Wordt u gebeld met het bericht dat uw kind een ongeluk heeft gehad? Dan is het eerste waar u aan denkt uiteraard de gezondheid van uw zoon of dochter. En dat is terecht! Als alles met uw zoon of dochter in orde blijkt, komt u er misschien achter dat de financiƫle schade flink oploopt. Denk aan ziekenhuiskosten maar ook vertraging op school, een kapotte fiets, kapotte kleding of psychische gevolgen. Deze kosten kunnen oplopen en u hoeft hier niet altijd verantwoordelijk voor te zijn.

Kind aangereden door een auto? 100% vergoeding

Kinderen hebben bij een aanrijding door een auto of ander motorvoertuig nog meer rechten dan 'oudere' fietsers. Dit komt omdat zij erg kwetsbaar zijn in het verkeer. Hierbij wordt wel gekeken naar de leeftijd van het kind. Zo zit het:

13 jaar of jonger
Is uw kind 13 jaar of jonger? Dan heeft uw kind altijd 100% recht op schadevergoeding, zelfs als het door eigen schuld is gebeurd.

14 jaar of ouder
Is uw kind 14 jaar of ouder en is de aanrijding de schuld van de ander? Dan heeft uw kind ook recht op 100% vergoeding. Is het eigen schuld of de schuld van beiden, dan heeft uw kind als fietser recht op minstens 50% van de schadevergoeding.

Letselschade melden

Is uw kind aangereden door een auto en heeft u een zorgverzekering bij National Academic? Dan helpen we u gratis met het verhalen van eventuele schade. Geef uw letselschade door via het online schadeformulier of door te bellen naar 078 632 75 75. Ook als dit een tijdje terug is geweest. Wij brengen u in contact met een professioneel letselschadebureau waarmee we samenwerken.