Manuele therapie: iets voor u?

Gepubliceerd op: 01-11-2013  

Het is einde werkdag en dat kunt u voelen ook! Weer nekpijn en een stijve rug. Vervelend. Dat komt waarschijnlijk doordat u de hele dag in dezelfde houding heeft gezeten. Bij sommige mensen wordt de pijn heel erg en waardoor het uitstraalt naar armen en benen. Gelukkig bestaat er zoiets als manuele therapie. Wat is manuele therapie eigenlijk? Hoe kunt u geholpen worden door een manueel therapeut?

Manuele therapie

1. Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is bedoeld voor mensen met klachten aan de gewrichten in de ledematen en aan de wervelkolom. Een manueel therapeut gebruikt speciale technieken om de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding te verbeteren. Of u baat heeft bij manuele therapie is afhankelijk van uw klachten. De manueel therapeut zal tijdens een intake-gesprek bepalen in hoeverre manuele therapie u kan helpen.

2. Tegen welke klachten kan manuele therapie helpen?

Manuele therapie kan helpen tegen:

  • Hoge rugklachten en lage rugklachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Nek- en hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Kaakklachten
  • Heupklachten

3. Manuele therapie: hoe worden de klachten veroorzaakt?

Klachten ontstaan wanneer het evenwicht in het lichaam verstoord wordt. Bijvoorbeeld door blessures of door de hele dag in dezelfde houding te zitten. Of als u ergens pijn ervaart, bijvoorbeeld in uw nek. Dan probeert u uw nek zo min mogelijk te gebruiken. Gevolg: een verstoord evenwicht. U gaat namelijk andere gewrichten op een andere manier gebruiken om uw nek te ontlasten.

4. Wat doet een manueel therapeut precies?

Een manueel therapeut onderzoekt eerst uitgebreid de bewegingen en houdingen van de patiënt, zodat er een diagnose kan worden gesteld. Vervolgens worden er speciale technieken gebruikt om de lichaamshouding te verbeteren en de gewrichten beter te laten functioneren. Doel: het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Een manueel therapeut zal de patiënt begeleiden in het herstelproces door het geven van adviezen, instructies en informatie over gezond bewegen.

5. Onder welke vergoeding valt manuele therapie?

Het is belangrijk om te weten hoe u manuele therapie vergoed krijgt. Krijgt u ‘manuele therapie behandelingen’ van een fysiotherapeut? Dan valt het onder de vergoeding van fysio. Wordt u behandelt door een manueel therapeut? Dan valt de vergoeding onder alternatieve geneeswijzen.

Vind uw fysiotherapeut..

Kijk in onze zorgzoeker voor een fysiotherapeut bij u in de buurt. U heeft geen verwijsbrief nodig van de dokter indien uw fysiotherapeut bij ons aangesloten is.