Met de auto op vakantie? Dit moet u weten voor vertrek!

Gepubliceerd op: 01-07-2021  

Gaat u dit jaar met de auto op vakantie? Stap dan niet op de bonnefooi in de auto, maar ga goed voorbereid op weg. Vanwege corona moet u dit jaar met een aantal zaken extra rekening houden voor vertrek én onderweg.

Autovakantie coronatijd

Landen bepalen zelf de regels

Met het Digitale Corona Certificaat wil de EU het reizen binnen Europa makkelijker maken. Toch verschillen de corona-regels per land en veranderen ze ook constant. Dit komt omdat landen de regels bepalen op basis van de situatie in hun land. Houd er rekening mee dat er ook in de landen waar u doorheen rijdt beperkingen kunnen gelden.

Goed voorbereid op weg in coronatijd: 5 tips

Door corona zijn er dit jaar een aantal zaken waar u extra goed op moet letten als u met de auto op vakantie gaat:

1. Check de maatregelen, ook van de landen waar u doorheen rijdt

Controleer het actuele reisadvies voor vertrek. En kijk ook naar de maatregelen die gelden in de landen waar u doorheen rijdt. Op de website van Nederland Wereldwijd vindt u de meest actuele informatie.

2. Controleer de regels voor doorreizen

In sommige landen gelden er vanwege corona doorreisbeperkingen. Dit kan betekenen dat enkel korte stops bij een tankstation zijn toegestaan. Of dat u slechts een maximaal aantal uren in het land mag verblijven. De meest actuele informatie hierover vindt u op Nederland Wereldwijd.

3. Niet gevaccineerd? Check het testbeleid

Het kan zijn dat u voor het ene land wel een coronatest moet doen en voor het andere land niet. Check voor vertrek of dit voor uw bestemming nodig is. En of het ook nodig is voor de landen waar u doorheen rijdt, vanaf welke leeftijd een test vereist is, en hoe oud de uitslag maximaal mag zijn.

4. Controleer of uw vaccinatiebewijs geldig is

Bent volledig gevaccineerd? Dan is een vaccinatiebewijs in sommige landen al voldoende. Maar ook hier verschillen de regels per land. Zo wordt het gele boekje niet in alle landen nog geaccepteerd als vaccinatiebewijs. Houd daarom de actuele informatie hierover op Nederland Wereldwijd goed in de gaten.

5. Neen noodzakelijke spullen mee

Houdt de mondkapjes bij de hand, ook in de auto. De regels voor het dragen van mondkapjes verschillen namelijk per land. Neem daarnaast ook desinfecterende handgel mee en zorg voor voldoende drinken en eten in de auto. Zo kunt u hopelijk zonder al te veel oponthoud naar uw bestemming reizen.

Mogelijk minder vervangend vervoer

Krijgt u autopech of raakt u betrokken bij een aanrijding in het buitenland? Dan kunnen er dit jaar mogelijk uitdagingen ontstaan in de levering van vervangend vervoer. Vanwege corona hebben veel autoverhuurbedrijven in het buitenland namelijk het aantal vervangende auto’s fors verlaagd.

Heeft u pechhulp bij National Academic? Dan is het goed om te weten, dat wij er alles aan doen om dit te voorkomen door op een slimme wijze te zorgen voor het continu beschikbaar hebben van vervangend vervoer. Zo kunt u zorgeloos met de auto op vakantie!

Vergeet ook deze zaken niet voor vertrek

U zou het door alle coronaregels haast vergeten, maar denk ook aan deze zaken voordat u met de auto op vakantie gaat:

  • Controleer voor vertrek in ieder geval de bandenspanning, de verlichting en de vloeistoffen van de auto. Heeft uw auto het afgelopen jaar meer stilgestaan dan anders? Dan is het een goed idee om de auto voor vertrek na te laten kijken.
  • Neem uw groene kaart uitgeprint of digitaal mee. Zo kunt u in het buitenland aantonen dat uw auto verzekerd is.
  • Bekijk wat u verplicht in uw auto moet hebben aan veiligheidsaccessoires. En hoe u het moet gebruiken.
  • In een aantal grote steden in Duitsland en Frankrijk is de milieusticker verplicht. Check vooraf of u door milieuzones rijdt en vraag de milieusticker op tijd aan.
  • Voor sommige landen heeft u een tolvignet nodig. Controleer in welke landen en regel dit voor vertrek.
  • Wist u dat 1 op de 5 vakantiegangers tijdens de vakantie te maken krijgt met autopech? Vergeet niet om goede pechhulp in het buitenland te regelen.