‘Moet ik naar de dokter app’: betrouwbaar of niet?

Gepubliceerd op: 07-11-2013  

Ben ik ziek? Moet ik naar de dokter? Veel mensen kampen met bepaalde gezondheidsklachten, maar vinden het lastig om meteen naar de dokter te stappen. ‘Want wie weet vinden ze me wel een zeurpiet’. Gelukkig is er een handige medische app ontwikkeld: de ‘Moet ik naar de dokter app’. Wat kunt u er precies mee en is deze app wel betrouwbaar?

Moet ik naar de dokter app

'Moet ik naar de dokter app'

Heeft u buikpijn, koorts of een fikse huiduitslag? Dan wilt u natuurlijk graag weten of het ernstig is en wat u kunt doen om zich beter te voelen. De 'Moet ik naar de dokter app' is een medische app en geeft advies over de gezondheid. Het kan gezien worden als een hulpmiddel bij beginnende gezondheidsklachten. Deze smartphone app kan zowel op Android als op Apple smartphones gebruikt worden.

Functies medische app

  • U krijgt advies over hoe u uw klachten kunt verminderen
  • U krijgt advies of u de dokter moet raadplegen
  • U krijgt via de GPS-functie de dichtstbijzijnde huisartspost met de contactgegevens te zien.

Zo werkt de 'Moet ik naar de dokter app'

Als u de app heeft gedownload, dan moet u eerst even wat persoonlijke gegevens invullen. Vervolgens ziet u een afbeelding van het menselijk lichaam. U kunt hierop klikken om aan te geven waar u precies last heeft. Bijvoorbeeld uw enkel, maag of juist uw hoofd. Dan kunt u aanklikken welke klacht u heeft en hierover enkele ja/nee vragen beantwoorden. Uiteindelijk krijgt u antwoord op de vraag: ‘Moet ik naar de dokter?’ In sommige gevallen moet u de klachten even afwachten. In andere gevallen wordt u toch direct naar de huisarts doorverwezen.

Betrouwbaarheid 'Moet ik naar de dokter app'

De 'Moet ik naar de dokter app' is winnaar van de Health App Award 2013 en heeft als één van de weinige medische apps een CE-markering. Dit is een keurmerk dat aangeeft dat het product veilig is en aan de Europese regels voldoet. Er zijn veel medische apps op de markt die niet betrouwbaar zijn. Dat kan gevaarlijk zijn. Als een medische app de verkeerde diagnose geeft, kan de patiënt alleen maar zieker worden. Helemaal wanneer er geen dokter geraadpleegd wordt. Vanaf 2014 wordt de wetgeving rondom medische apps aangescherpt. Is een app een medisch hulpmiddel? Dan moet het voortaan de CE-markering krijgen.

De app vervangt de dokter niet

Belangrijk om in gedachten te houden: de 'Moet ik naar de dokter app' geeft advies, maar kan geen échte diagnose stellen. Alleen de dokter kan dat. In de toekomst zal de medische app uitgebreid worden. Er zal meer informatie gegeven bij elke aandoening. Bijvoorbeeld een instructie: ‘Wat te doen bij een bloedneus’.

Heeft u andere gezondheidsgerelateerde vragen? Dan kunt u onze Veelgestelde vragen zorg bekijken. Bent u benieuwd naar onze zorgverzekering? Ga dan naar Zorgverzekering National Academic.