NIPT-test 2019: Wat is de NIPT-test en wordt deze vergoed?

Gepubliceerd op: 17-10-2018  

Veel ouders willen vooraf weten of hun ongeboren kindje een erfelijke aandoening heeft, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down. Sinds 1 april 2014 kunnen zwangere vrouwen hiervoor een NIPT-test laten doen. Wat houdt deze NIPT-test precies in, en wat is de vergoeding in 2019?

NIPT-test 2017 vergoeding

Enkele feiten

  • De NIPT-test kan vanaf de 10e zwangerschapsweek worden uitgevoerd. 
  • De uitslag van de test laat ongeveer 2 weken op zich wachten.
  • De NIPT-test is zeer betrouwbaar (Downsyndroom 99%, Edwardssyndroom 97%, Patausyndroom 92%.* )

Geen kans op een miskraam

Bij de NIPT-test wordt bloed afgenomen bij de moeder. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een vruchtwaterpunctie en de vlokkentest. Deze onderzoeken zijn risicovol: ze kunnen een miskraam of andere (ernstige) complicaties veroorzaken. Tot 1 april 2014 was het niet mogelijk om in Nederland een NIPT-test te doen. Daarom gingen veel vrouwen naar het buitenland. Inmiddels is het bewezen dat deze test zeer betrouwbaar en risicoloos is en kunt u de test ook in Nederland laten doen. 

NIPT-test vergoeding

De NIPT-test kost ongeveer 500,- euro. De grote vraag was steeds: wordt de NIPT-test vergoed vanuit de basiszorgverzekering? Ja, gedeeltelijk. Voorheen kregen alleen vrouwen met een verhoogd risico op een kindje met een afwijking de NIPT-test vergoed. Een verhoogd risico kan worden aangetoond met een combinatietest (bloedtest plus een echo), of worden opgemaakt uit de medische geschiedenis van de moeder. Inmiddels is de test voor iedereen beschikbaar.

Vergoeding NIPT-test 2019

Vanaf 2017 wordt de NIPT-test gedeeltelijk vergoed. Niet via de basisverzekering maar via een subsidieregeling. Van de zwangere vrouw wordt alleen nog maar een eigen betaling van € 175,- gevraagd. Goed om te weten: dit bedrag is ongeveer gelijk aan de kosten van de combinatietest. Deze kosten komen nu ook al voor rekening van de moeder. Handig om te weten:

  • De subsidieregeling geldt dus voor verzekerden die geen medische indicatie hebben en de NIPT als eerste test willen uitvoeren.
  • Er wordt een eigen betaling van €175,- gevraagd. Daar tegenover staat dat u geen eigen risico betaalt omdat de vergoeding niet via de basisverzekering loopt.
  • Let op: is er wel een medische indicatie voor de NIPT test? Dan wordt de test uit de basisverzekering vergoed. Er geldt geen eigen betaling van €175,-, maar wél verrekening met het eigen risico.

Wist u dat National Academic elk jaar een voordelige zorgverzekering biedt? Bereken uw premie in 1 minuut.

*Voor nog meer zekerheid, kan de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest alsnog worden ondergaan.