Tips: kinderen weer naar school

Gepubliceerd op: 24-08-2020  

Iedere dag een ijsje, extra laat naar bed en geen stress. De vakantie is voor ons, maar ook voor kinderen een groot feest. Dan is het schoolritme flink omschakelen! Juist nu de scholen voor langere tijd (gedeeltelijk) dicht zijn geweest door de coronamaatregelen. Met deze tips komt uw kind de eerste schoolweken goed door.

Handleiding

1. Zet de klok 5 minuutjes eerder

Dat maakt het net wat makkelijker om op tijd de bus te halen of op de fiets te zitten. ;)

2. Maak een lijstje met 3 doelen die uw kind wil bereiken

Wat wil uw kind graag bereiken dit jaar? Praat over de dromen en doelen en stimuleer deze ook! Denk aan doelen op school maar bijvoorbeeld ook hobby’s of andere bezigheden buiten schooltijd.

3. Spreek opnieuw een bedtijd af

Een nieuw schooljaar is hier hét moment voor. En uw kind is immers weer een jaar ouder geworden. Check hieronder hoeveel slaap uw kind nodig heeft en kijk hoe laat uw kind 's ochtends wakker is. Bepaal met deze informatie de bedtijd.

Voor het aantal uren slaap dat uw kind nodig heeft, gelden de richtlijnen hieronder. Uiteraard is dit slechts een gemiddelde. Ieder kind is anders!

  • 7-8 jaar: 11 uur
  • 9-10 jaar: 10,5 uur
  • 11-12 jaar: 10 uur
  • 13-14 jaar: 9,5 uur
  • 15-16 jaar: 9 uur

4. Geef uw kind nieuwe verantwoordelijkheden

Bijvoorbeeld één keer in de week koken, afruimen of de eigen slaapkamer stofzuigen.

5. Check de fiets van uw kind

Gebruik de online fietscheck van Veilig Verkeer Nederland. Doorloop heel makkelijk de punten en u ziet direct wat u moet controleren aan de fiets. Alles voor een veilige fietstocht naar school.

6. Verken samen de route naar school

Daarop aansluitend: na zes weken (en misschien wel langer door de coronamaatregelen) is dit vast weer even wennen. Een of twee keer samen de route fietsen, frist het geheugen weer op.

7. Gebruik een weekplanner

Maak een schema of weekplanner om het nieuwe ritme overzichtelijk te maken. Werk, BSO, school, gymles, schoolzwemmen, voetballen, gitaarles, enzovoorts. Hang dit overzicht op een zichtbare plek op.

Is de start van het nieuwe schooljaar nog wat chaotisch? Maak u hier niet te druk om. Het schoolritme went vanzelf!