Tips om je huis koel te houden

Gepubliceerd op: 23-07-2019  

De komende dagen bent u misschien het liefst binnen. Toch kan de temperatuur ook daar flink oplopen. Daarom een paar tips om uw huis koel te houden.

Tips warmte in huis

Korte termijn tips

Een paar tips die u vandaag nog kunt toepassen!

1. Laat maar waaien

Zet de wekker iets eerder en zet ’s ochtends zo vroeg mogelijk uw ramen een uurtje tegen elkaar open. U krijgt dan letterlijk een frisse wind door uw woning. Hou ze daarna zoveel mogelijk dicht. Misschien niet zo gezellig, maar zorg voor zoveel mogelijk verduistering in huis. Daarmee houdt u de warmte buiten.

2. Geen airco maar wel een ventilator?

Leg flesjes met water (niet helemaal vol) in de diepvries en zet ze diepgevroren voor de ventilator. In plaats van warme lucht verplaatst deze opeens echt koele lucht door uw kamer!

3. Buiten koken

Combineer het noodzakelijke met het aangename: kook buiten (het liefst in de schaduw natuurlijk!) en krijg een echt vakantiegevoel. Gebruik uw barbecue of nog luxer, uw buitenkeuken. Zo houdt u de warmte van het koken buiten de deur.

4. Schakel elektrische apparaten uit

Zet uw elektrische apparatuur zoveel mogelijk uit (maar niet uw ventilator!). Laat ze ook niet op stand-by staan. Doe dit vooral in uw slaapkamer. Het scheelt warmte en ook nog eens in uw portemonnee.

Nog 2 tips voor de lange termijn

Deze tips komen voor deze hittegolf misschien te laat, maar wel handig om te weten voor de volgende keer...

1. Investeer in groen!

Tegels geven warmte af. Gras en ander groen zorgt juist voor verkoeling. Ook grote planten, struiken, klimops en bomen om uw huis zorgen voor een lagere temperatuur. Ze geven schaduw en nemen zelf geen warmte op, daardoor wordt het minder warm.

2. Isoleer uw woning

Het isoleren van uw huis is iets dat misschien al op de planning stond. Denk aan dubbel glas of muur- en dakisolatie. Doe het niet alleen voor winterse omstandigheden! Ook in de zomer is het goed om een geïsoleerd huis te hebben. De isolatie houdt namelijk ook de warmte buiten.

Tot slot...

Weersta de drang om te gaan stofzuigen en uw ramen te zemen. Bewaar die voor later. Werk u niet in het zweet! Dus: houd uw hoofd koel en u wordt ’s ochtends uitgerust wakker.