Waar houdt je inboedelverzekering op en begint je woonhuisverzekering?

Gepubliceerd op: 27-03-2014  

96,5% van de Nederlandse huishoudens heeft een inboedelverzekering. Bijna iedereen dus. Heeft u een koopwoning en bent u geen lid van een Vereniging van Eigenaren (zoals bij een appartement), dan heeft u óók een woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd. Het verschil tussen deze twee lijkt helder. De inboedel dekt alles in het huis, de woonhuisverzekering dekt het huis zelf. Maar toch is dit verschil niet altijd duidelijk. 

Zwemmen in de woonkamer

Stel, u komt na een gezellig weekend thuis en tot uw schrik is uw woonkamer door hevige regenval veranderd in een recreatiegebied. Het water is vanaf het dak rechtstreeks uw huis binnengekomen en in de woonkamer geëindigd. In de hoek waar de antieke kast staat, heeft zich een plas gevormd, de houten vloer is kromgetrokken, de zitbank blijkt een spons en het behang is voorzien van bruine verticale strepen.

“Geen nood”, denkt u. U bent immers goed verzekerd. U heeft beide verzekeringen bij twee verschillende maatschappijen ondergebracht. Zodra u contact opneemt, merkt u echter dat de beide verzekeraars naar elkaar wijzen als het aankomt op hun verantwoordelijkheid.

De verschillen

Wat valt er onder uw inboedel- en wat onder uw woonhuisverzekering? Het antwoord is afhankelijk van het soort schade. De stelregel: kunt u iets probleemloos meeverhuizen naar een andere woning, dan valt het onder uw inboedelverzekering. Zit het vast aan uw woonhuis, dan valt het onder uw woonhuisverzekering. Zo vallen meubels, elektrische apparaten, een laminaatvloer en gordijnen onder uw inboedel. Behang, gelijmde vloerbedekking en de keukenkastjes zijn verzekerd via uw woonhuisverzekering.

Uw probleem

Terug naar uw schade. Uw houten vloer zit niet vast aan de planken eronder. Er ligt een isolatielaag tussen. De houten vloer valt dus onder de inboedel, net als uw zitbank en uw antieke kast. Het behang valt onder uw woonhuisverzekering.

Doordat u bij twee verschillende maatschappijen verzekerd bent, moet u nu ook twee keer dezelfde schade indienen. Want uw inschatting over waar de schade gedekt is, blijkt niet altijd de juiste. Ook kan het voorkomen dat sommige zaken dubbel of misschien wel helemaal niet verzekerd zijn. Dekkingen kunnen namelijk per verzekeringsmaatschappij verschillen. Ofwel: kans op flinke discussies met uw verzekeraar.

Onze oplossing

Om problemen te voorkomen, brengt u beide verzekeringen onder bij dezelfde maatschappij. Uiteraard kan dat ook bij National Academic. U heeft dan de volgende voordelen:
• De zekerheid dat de dekkingen van beide verzekeringen exact op elkaar aansluiten
• Geen lacunes, geen dubbele dekkingen
• Een garantie tegen onderverzekering. U krijgt dus nooit te weinig uitgekeerd

Wilt u meer weten over onze uitstekende dekkingen en scherpe premies? Mail ons serviceteam via info@na.nl of bel 078 632 75 75. 

U kunt ook online uw premie berekenen voor de inboedelverzekering en woonhuisverzekering.