Waar zitten gluten in? In deze producten..

Gepubliceerd op: 01-12-2015  

Hevige buikklachten! Dat hebben mensen die niet tegen gluten kunnen. Wat zijn gluten en waar zitten gluten in? Dat leest u hieronder plus een handige tip over glutenvrije recepten.

Wat zijn gluten?

Gluten, afkomstig van het Latijnse woord gluten (lijm), zijn een groep eiwitten die in bepaalde granen zitten (bron: Wikipedia). Deze groep bestaat uit 2 soorten eiwitten: gliadines en glutenines. Mensen met glutenallergie of coeliakie (auto-immuun spijsverteringsziekte) kunnen niet tegen gliadines en zogeheten prolamines.

Waar zitten gluten in

Waar zitten gluten in?

In verschillende soorten granen en producten zitten gluten. Als je gevoelig bent voor gluten of er helemaal niet tegen kunt, is het dus oppassen geblazen als je brood, pasta en andere producten met granen eet. Waar zitten gluten in?
- Spelt
- Tarwe
- Gerst
- Rogge
- Kamut

In haver, quinoa en boekweit zitten ook gluten, terwijl deze van oorsprong glutenvrij zijn. Dit komt doordat ze in aanraking zijn gekomen met glutenbevattende granen.

Waar zitten géén gluten in?

Dat is lastig te zeggen! Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel voedingsmiddelen (sporen van) granen bevatten. Denk aan muesli, koekjes, pizza, couscous, taart, soep, sauzen en drop. Gluten in drop? Inderdaad! Veel ingrediënten, zoals bloem, bindmiddel en paneermeel, zijn ook van glutenbevattende granen gemaakt (bron: Voedingscentrum).

Er bestaan gelukkig ook veel producten waar geen gluten in zitten. In de supermarkt vind je speciale schappen met glutenvrije quinoa, koekjes, crackers, haver en boekweit. En voor de liefhebber is er zelfs glutenvrij bier!

Sticker glutenvrij

Glutenvrije producten zijn herkenbaar aan een logo of aan het ‘glutenvrij’ dat op de verpakking staat. Goed om te weten: een voedingsmiddel mag de stempel ‘glutenvrij’ pas krijgen als het minder dan 20 milligram gluten per kilo bevat. Van deze kleine hoeveelheid heb je namelijk geen last als je niet tegen gluten kunt!

glutenvrij sticker

Glutenvrije recepten

Wilt u liever zelf glutenvrij koken? Duik de keuken in met deze heerlijke glutenvrije recepten. Genoeg voor kilo’s inspiratie!

Glutenvrije markt 2016

Zin om naar een glutenvrije markt te gaan? Die wordt op diverse locaties in Nederland gehouden! Ook staan er gezellige bakworkshops op de planning, waar je in een handomdraai een glutenvrije taart leert maken! Bekijk de activiteitenkalender van glutenvrij.nl voor een overzicht van de evenementen in 2015 en 2016.