Zorgverzekering buitenland

Gepubliceerd op: 03-06-2021  

Er gaan steeds meer landen 'open'. Het ziet er dus naar uit dat we deze zomer weer naar het buitenland kunnen! Maar hoe zit het precies met zorg in het buitenland? Samen met onze risicodrager VGZ hebben we alles wat u in 2021 moet weten over uw zorgverzekering in het buitenland op een rij gezet!

Alarmcentrale

Buitenlanddekking zorgverzekering

Spoedeisende hulp in het buitenland

Krijgt u een ongeval of wordt u onverwachts ziek? In de basisverzekering zit een vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland, bijvoorbeeld voor ziekenhuiskosten of een bezoek aan de huisarts. De basisverzekering dekt zorgkosten in het buitenland volgens het maximale tarief dat in Nederland gebruikelijk is voor een behandeling.

Geplande zorg in het buitenland

Wilt u voor zorg naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat u dichtbij de grens woont, of omdat er in het buitenland een kortere wachttijd is. Bijvoorbeeld voor een operatie of behandeling in het buitenland. Dit kan (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit uw basisverzekering. Let wel: hiervoor moet u vooraf contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Vergoeding spoedeisende hulp buitenland

1. Basisverzekering: alleen Nederlands tarief vergoed

Spoedeisende hulp in het buitenland krijgt u vergoed op basis van het in Nederland geldende tarief, als de zorg onder de basisverzekering valt. Soms kost een behandeling in het buitenland veel meer, omdat de zorgkosten daar hoger zijn. De ziektekosten worden dan tót het Nederlandse gebruikelijke tarief vergoed. Kost een behandeling in het buitenland bijvoorbeeld 400 euro. En zou dezelfde behandeling in Nederland 350 euro kosten? Dan krijgt u 350 euro vergoed, en betaalt u 50 euro zelf. Over de 350 euro die u vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, betaalt u eigen risico.

Heeft u een behandeling in het buitenland gehad die veel duurder was dan de gemiddelde tarieven in Nederland? Als u een aanvullende verzekering hebt (of uitgebreide reisverzekering met vergoeding voor medische kosten), worden deze extra kosten voor spoedeisende zorg vergoed. Alleen een basisverzekering? Dan zijn deze kosten voor eigen rekening.

Zo declareert u uw buitenlandse zorgnota

In Nederland zijn er afspraken gemaakt over wat er op een rekening voor zorgkosten moet staan. In het buitenland kan de werkwijze van zorgverleners hiervan afwijken. Het laatste wat u wilt is een ingewikkelde afhandeling van de zorgkosten. Daarom hebben we samen met onze risicodrager VGZ een checklist gemaakt. Hierop ziet u wat er op de rekening van uw buitenlandse zorgkosten moet staan.

Onze buitenlanddekking

24/7 hulp in het buitenland

Zorgverzekering bij National Academic? Wanneer u met spoed in een ziekenhuis belandt, zijn wij 24/7 bereikbaar via het noodnummer 078 632 75 88. Bel altijd eerst dit nummer. Dit heeft veel voordelen. We helpen dan op afstand en bemiddelen tussen u en de buitenlandse zorgverlener.

Vergoeding in euro's

Wij betalen de vergoeding voor buitenlandse zorg in euro's op een Nederlands rekeningnummer. Heeft u zorg gehad in een land dat geen euro's gebruikt? Dan kijken we naar de koers op de dag van uw behandeling. Om het bedrag om te rekenen naar euro's maken we gebruik van de dagkoersen van XE.com.

Europese zorgpas (EHIC) voor alle klanten

U krijgt standaard de European Health Insurance Card (EHIC zorgpas) van ons thuisgestuurd. Met deze Europese zorgpas kunt u overal in Europa aantonen dat u verzekerd bent, zodat u snel geholpen wordt. Geen zorgen! (Let op: in sommige landen heeft een E111 formulier nodig.)

Coronavirus en uw reis

Het coronavirus maakt de situatie nog altijd onzeker, wat het maken van vakantieplannen lastig maakt. Wat betekent het voor de vergoeding uit een reis- of annuleringsverzekering? Lees meer.