Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het verplicht eigen risico. Hieronder leggen we uit hoe het zit.

eigen bijdrage eigen risico

Eigen risico
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt aan medische kosten die vallen onder de basisverzekering. Het eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. De hoogte van het eigen risico stelt de overheid per kalenderjaar vast. In 2021 is het eigen risico € 385. Bovenop het verplicht eigen risico kan je kiezen voor vrijwillig eigen risico. Ook goed om te weten: er zijn uitzonderingen waarvoor het eigen risico niet geldt.

Eigen bijdrage
Een deel van sommige medische kosten uit de basisverzekering is voor rekening van de verzekerde. Dit noemen we de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per zorgsoort, maar is voor iedereen gelijk.

Heb je zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan moet je eerst deze bijdrage betalen. Het bedrag dat overblijft verrekenen we met het verplichte eigen risico.

Een voorbeeld: je maakt gebruik van zittend ziekenvervoer. Kosten: € 200. Hiervoor geldt in 2021 een eigen bijdrage van € 108. Dit bedrag betaal je zelf. De rest van de rekening € 200 -  € 108 = € 92 verrekenen we met je eigen risico. Je hebt voor de rest van het kalenderjaar nog € 293 aan eigen risico openstaan. Want: € 385 - € 92 = € 293.

Studentenzorgverzekering voor jou

Elk jaar biedt National Academic een voordelige zorgpremie. Onze zorgpremie is dit jaar wéér voordelig. Benieuwd?


Bereken je premie
Meer informatie?

Je vindt alle voorwaarden terug bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken