Wat is Wlz (Wet langdurige zorg)?

Heb jij of iemand in jouw omgeving heeft langdurig intensieve zorg nodig? Dan regelt de Wlz dit. Het gaat dan om zorg die 24 uur per dag dichtbij gegeven moet worden, met permanent toezicht. Dit kan zijn als je nog thuis woont, maar ook als je in een instelling woont. De Wlz is er bijvoorbeeld voor mensen met een chronische ziekte, ouderen en mensen met een ernstige handicap of psychische aandoening.

Zelf voeren wij geen Wlz uit. Wij laten dit doen door Wlz uitvoerder met één of meerdere zorgkantoren in het beheer. Hiervoor schrijven we je in bij VGZ Zorgkantoren.

Langdurige zorg kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Zorg in natura: de zorg regelt het zorgkantoor. Dit doen zij aan de hand van de indicatiestelling en het zorgprofiel dat is afgegeven door het CIZ. Hieronder lees je hier meer over. Zorgkantoren zijn per regio ingedeeld. Om een zorgkantoor in jouw omgeving te vinden, kan je kijken op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
  • Persoonsgebonden budget (Wlz-pgb): je vraagt deze zorg aan door een aanvraagformulier Wlz-pgb in te vullen via het zorgkantoor in jouw regio.

Eigen bijdrage
Over zorg vanuit de Wlz betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je betaalt dit bedrag aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op hun website lees je meer over de eigen bijdrage.

Wlz aanvragen
Wil je langdurige zorg aanvragen? Dan kan je dit doen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zij onderzoeken of je in aanmerking komt voor langdurige zorg en geven in dat geval een Wlz-indicatie af. In deze indicatie is ook het zorgprofiel opgenomen. Het zorgprofiel geeft aan welke zorg je kan krijgen en hoe lang je hiervan gebruik kan maken. Ga naar Mijn Wlz-aanvraag van het CIZ om zorg vanuit de Wlz aan te vragen.

Heb nog vragen? Bel 078 632 75 75 of stuur een e-mail. Wij helpen je graag!

Studentenzorgverzekering voor jou

Elk jaar biedt National Academic een voordelige zorgpremie. Onze zorgpremie is dit jaar wéér voordelig. Benieuwd?


Bereken je premie
Meer informatie?

Je vindt alle voorwaarden terug bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken