Ik krijg nu pas de rekening van mijn eigen risico. Waarom?

Heb je een tijd geleden zorgkosten gemaakt? Dan is het mogelijk dat je daar nu pas de rekening van krijgt. Deze kosten verrekenen wij met jouw eigen risico. Waarom gebeurt dit nu pas?

Wij ontvangen pas na het gehele zorgtraject de rekening van het ziekenhuis
Stel je eens voor: tijdens het wielrennen val je van je fiets en breek je je sleutelbeen. Je moet voor onderzoek naar het ziekenhuis. De medisch specialist behandelt je en maakt een foto. Je arm gaat in een mitella en er wordt een vervolgafspraak gepland. Een aantal jaar geleden stonden al deze behandelingen apart op de rekening. Nu is dat niet meer zo. Tegenwoordig horen ze gezamenlijk tot één administratieve code: de diagnosebehandelcombinatie (DBC). Een DBC staat voor het hele zorgtraject dat je doorloopt voor je gebroken sleutelbeen.

Wat is een diagnosebehandelingcombinatie (DBC)?
Dit is het totaal aan handelingen dat het ziekenhuis tijdens jouw behandeling uitvoert. Een ziekenhuis is verplicht om op deze manier te werken. Wanneer de DBC is afgesloten, stuurt het ziekenhuis ons de rekening. Op dat moment weet het ziekenhuis namelijk pas de totale kosten.

Hieronder zie je een voorbeeld van een DBC met fictieve data en bedragen.
uitleg DBC

De DBC sluit na maximaal 120 dagen
Wij krijgen de rekening dan ook pas na 120 dagen. Vervolgens bekijken wij of je nog een bedrag aan eigen risico moet betalen. Hierdoor kan het lang duren voordat wij je de rekening sturen.

Let op
Bovenstaande kan ook gelden voor het eigen risico van een eerder kalenderjaar. Is in 2020 jouw zorgtraject (en dus ook je DBC) gestart en sluit het traject in 2021? Dan krijg je de rekening in 2021, maar betaal je je eigen risico (wanneer dat nog niet is verbruikt) van 2020. We houden namelijk de startdatum van je behandeling aan en die ligt in 2020.

Wil je weten hoeveel eigen risico je nog hebt? Dit vind je terug op Mijn NA. Hier kun je ook je zorgdeclaraties zien. Heb je door een ziekenhuisbehandeling laatst een verrekening van je eigen risico gekregen? We kunnen ons voorstellen dat het een flinke rekening is. Als het niet lukt om de rekening in één keer te betalen, dan kijken we graag samen met jou naar de mogelijkheden. Bel ons hiervoor via 078 632 75 25.

Studentenzorgverzekering voor jou

Elk jaar biedt National Academic een voordelige zorgpremie. Onze zorgpremie is dit jaar wéér voordelig. Benieuwd?


Bereken je premie
Meer informatie?

Je vindt alle voorwaarden terug bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken