Waarom werkt jullie studentenzorgverzekering met een voorkeursbeleid medicijnen?

Vanaf 1 januari 2021 werken wij met een voorkeursbeleid (preferentiebeleid). Dit betekent dat wij het medicijn vergoeden dat valt onder het voorkeursbeleid. Dit doen we om de zorgkosten laag te houden. Maar dit levert jou ook voordeel op: voor deze medicijnen betaal je namelijk geen eigen risico. Zo ben je een stuk goedkoper uit. De kosten van de apotheek verrekenen we wel met het eigen risico.

Hoe het werkt
Medicijnen worden vaak door verschillende fabrikanten gemaakt. De medicijnen hebben dezelfde werkzame stof en werking, maar verschillen met elkaar van prijs. Wij vergoeden dan het voorkeursmedicijn, en niet het (meestal) duurdere merkmedicijn. Je ontvangt hetzelfde medicijn, maar in een ander doosje. Jouw (huis)arts schrijft op het recept de werkzame stof van het medicijn dat je nodig hebt. Jouw apotheker zorgt er dan voor dat je het juiste medicijn krijgt. De voorkeursmedicijnen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Uitzondering
De arts bepaalt samen met de apotheker welk medicijn jij krijgt. De (huis)arts kan bij uitzondering beoordelen dat het voorkeursmedicijn niet medisch verantwoord voor je is. De arts zal dan een ander merk voorschrijven. Dit geeft hij dan op het recept aan als 'medische noodzaak'. Je krijgt het medicijn dan vergoed. De kosten worden eerst verrekend met je eigen risico. Is er geen medische noodzaak en kies je toch voor een ander medicijn dan het voorkeursmedicijn? Dan betaal je de kosten zelf.

De voorkeursmedicijnen
Bekijk het Reglement farmaceutische zorg voor de de lijst met voorkeursmedicijnen. De voorkeursmedicijnen kunnen tijdens het jaar veranderen. Jouw apotheker zal altijd het voorkeursmedicijn aan je meegeven. Hier hoef jij je geen zorgen over te maken!

Studentenzorgverzekering voor jou

Elk jaar biedt National Academic een voordelige zorgpremie. Onze zorgpremie is dit jaar wéér voordelig. Benieuwd?


Bereken je premie
Meer informatie?

Je vindt alle voorwaarden terug bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken