Vanaf 1 januari 2021 werken wij met een voorkeursbeleid (ook wel preferentiebeleid genoemd). Zijn er meerdere merken van een medicijn met dezelfde werkzame stof? Dan vergoeden wij het medicijn dat valt onder het voorkeursbeleid. Voor deze medicijnen betaalt u geen eigen risico.

Wat zijn voorkeursmedicijnen?

Medicijnen worden vaak door verschillende fabrikanten gemaakt. De medicijnen hebben dezelfde werkzame stof en werking, maar verschillen met elkaar van prijs. Wij vergoeden dan het voorkeursmedicijn, en niet het (meestal) duurdere merkmedicijn. Het medicijn dat we vergoeden noemen we ook wel het preferente medicijn. U ontvangt altijd het medicijn met dezelfde werkzame stof, maar dan in een ander doosje!

Geen eigen risico

Met het voorkeursbeleid kunnen we ervoor zorgen dat de zorgkosten laag blijven, en medicijnen betaalbaar. Een voordeel voor u is dat u voor een voorkeursmedicijn geen eigen risico hoeft te betalen. Zo bent u een stuk goedkoper uit! Alleen de kosten voor de dienstverlening van de apotheek verrekenen we met het eigen risico.

Hoe weet u of u het juiste medicijn heeft?

Uw (huis)arts schrijft op het recept de werkzame stof van het medicijn dat u nodig heeft. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het juiste medicijn krijgt. Uw apotheker weet precies welke medicijnen vallen onder het voorkeursbeleid. En of het medicijn inderdaad dezelfde werkzame stoffen bevat. Maakt u zich hierover dus geen zorgen. Uw apotheker zal altijd het juiste medicijn aan u meegeven!

Uitzondering

De arts bepaalt samen met de apotheker welk medicijn u krijgt. Vindt een arts het nodig een specifiek medicijn voor te schrijven? Dat kan. Een arts kan bij uitzondering een ander merk voorschrijven. Hier moet wel een medische reden voor zijn. Dit geeft hij op het recept aan als 'medische noodzaak'. U krijgt het medicijn dan gewoon vergoed. Deze kosten verrekenen we wel met uw eigen risico. Is er geen medische noodzaak en kiest u zelf voor een ander medicijn dan het voorkeursmedicijn? Dan betaalt u de kosten zelf.

De voorkeursmedicijnen

Bekijk het Reglement farmaceutische zorg voor de complete lijst met voorkeursmedicijnen.