Hoe werkt de vergoeding voor palliatief terminale zorg?

In de laatste levensfase kan palliatief terminale zorg (PTZ) geleverd worden. Deze zorg is niet langer gericht op genezing, maar op verzachting of verlichting (palliatie). Met als doel om de laatste maanden van het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Vergoeding palliatieve zorg
Met een Wlz-indicatie krijgt u palliatief terminale zorg vergoed vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Als u geen Wlz-indicatie heeft, dan ontvangt u palliatieve zorg vanuit de basisverzekering.

Verschillende soorten palliatieve zorg
Er zijn drie verschillende mogelijkheden van palliatieve zorg. Hieronder leest u meer over deze drie opties.

  • Thuis: bij deze variant krijgt u de zorg bij u thuis. Palliatieve zorg thuis wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierover betaalt u geen eigen risico.
  • Hospice: u krijgt de zorg in een hospice, dit is een kleinschalig opgezette en huiselijk ingerichte plek. U kunt kiezen voor een toegelaten hospice of een niet-toegelaten (particulier) hospice. Omdat een toegelaten hospice voldoet aan de wettelijke eisen van een zorginstelling, krijgt u hier de zorg én het verblijf vergoed. U betaalt hierover geen eigen risico. Kiest u voor een niet-toegelaten hospice, dan krijgt u enkel de verpleging en verzorging vergoed. De kosten voor het verblijf zijn voor eigen rekening, of u krijgt een gedeelte vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
  • Ziekenhuis: verblijf in een ziekenhuis waar u onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist zorg krijgt. Deze zorg valt onder medisch specialistische zorg en krijgt u daarom vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaalt u eigen risico.

Palliatief terminale zorg aanvragen
Neem altijd contact met ons op als u of uw naaste palliatieve zorg nodig heeft. Stuur een e-mail of bel naar 078 632 75 75. Wij kijken dan samen met u naar de mogelijkheden en verwijzen u graag naar een gecontracteerde zorgverlener. Kiest u voor een niet-gecontratceerde zorgverlener, dan is de vergoeding lager.

Zorgverzekering 2021

Ook in 2021 biedt National Academic een zorgverzekering met uitgebreide dekkingen. Mét een voordelige premie. Uw overstap regelen wij! Benieuwd?


Bereken direct
Meer informatie?

De voorwaarden van de zorgverzekering vindt u bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken