Hoe wordt anticonceptie vergoed?

Vergoeding tot 21 jaar
Tot 21 jaar valt de vergoeding voor anticonceptie onder de basisverzekering. Verzekerden tussen de 18 en 21 jaar moeten er rekening mee houden dat deze kosten eerst onder het openstaande eigen risico vallen. De kosten worden door de apotheek bij ons ingediend.

Vergoeding 21 jaar en ouder
Verzekerden van 21 jaar en ouder moeten een aanvullende verzekering hebben om een vergoeding te ontvangen. Wanneer de anticonceptie geplaatst wordt in het ziekenhuis, worden alle kosten verrekend met het openstaande eigen risico.

Vergoeding condooms
Heeft u de aanvullende verzekering 1 afgesloten? Dan ontvangt u ondanks uw leeftijd een vergoeding van € 20 per kalenderjaar voor de aanschaf van condooms.

Eigen bijdrage anticonceptie
Op sommige anticonceptie zit een verplichte eigen bijdrage. Wanneer de verzekerde 21 jaar of ouder is moet het bedrag aan eigen bijdrage betaald worden bij de apotheek. Op de factuur staat onder de vermelding eigen bijdrage/bijbetaling/GVS aangegeven wat het bedrag aan eigen bijdrage is. De eigen bijdrage wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering en is voor eigen rekening. Op medicijnkosten.nl vindt u de eigen bijdrage die er kan zijn. U kunt hier het beste zoeken op de naam (ook wel de werkzame stof) van uw anticonceptie (bijvoorbeeld ETHINYLESTRADIOL).

Uw National Academic zorgverzekering

Ga voor al uw zorgdeclaraties en de stand van uw eigen risico naar Mijn NA. Benieuwd naar zorgpremie 2021? Bekijk wanneer deze bekend wordt.


Inloggen
Meer informatie?

De voorwaarden van de zorgverzekering vindt u bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken