Hoe wordt anticonceptie vergoed?

Er is een vergoeding voor anticonceptie, zoals voor de anticonceptiepil, een spiraal en pessarium. Deze is afhankelijk van uw leeftijd. Een recept van een nieuw anticonceptiemiddel krijgt u van uw huisarts, verloskundige of medisch specialist.

Vergoeding tot 21 jaar
Tot 21 jaar valt de vergoeding voor anticonceptie onder de basisverzekering. Verzekerden tussen de 18 en 21 jaar moeten er rekening mee houden dat deze kosten eerst onder het openstaande eigen risico vallen.

Vanaf 2021 werken wij met een voorkeursbeleid. Is uw anticonceptiepil een voorkeursmedicijn? Dan betaalt u geen eigen risico voor de pil zelf. De kosten van de dienstverlening van de apotheek worden wel verrekend met uw eigen risico.

Vergoeding 21 jaar en ouder
Verzekerden van 21 jaar en ouder moeten een aanvullende verzekering hebben om een vergoeding te ontvangen. Het plaatsen en verwijderen van de anticonceptie bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering. Doet de huisarts dit? Dan betaalt u geen eigen risico. Wordt dit gedaan in het ziekenhuis? Dan betaalt u wel eigen risico.

Eigen bijdrage anticonceptie
Op sommige anticonceptie zit een verplichte eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. Op medicijnkosten.nl vindt u de eigen bijdrage die er kan zijn. U kunt hier het beste zoeken op de naam (ook wel de werkzame stof) van uw anticonceptie (bijvoorbeeld ETHINYLESTRADIOL). U kunt dit ook navragen bij uw apotheek.

Bent u jonger dan 21? Dan betaalt u maximaal € 250 per jaar aan eigen bijdrage voor medicijnen.

Vind een gecontracteerde apotheek
Vind een gecontracteerde apotheek in onze Zorgzoeker. Kiest u voor een apotheek waar wij geen contract mee hebben, dan is er geen vergoeding.

Zorgverzekering 2021

Ook in 2021 biedt National Academic een zorgverzekering met uitgebreide dekkingen. Mét een voordelige premie. Uw overstap regelen wij! Benieuwd?


Bereken direct
Meer informatie?

De voorwaarden van de zorgverzekering vindt u bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken