Wat wordt er vergoed voor ADHD medicatie (methylfenidaat)?

Voor ADHD zijn er verschillende soorten medicijnen verkrijgbaar. Onder andere de merknamen Ritalin, Concerta en Medikinet. De werkzame stof van deze varianten is gelijk, namelijk methylfenidaat. Deze stof is in twee varianten verkrijgbaar:

  • Zonder gereguleerde afgifte: u neemt dan meerdere pillen per dag.
  • Met gereguleerde afgifte: uit één tablet komt de werkzame stof langzaam en heel regelmatig vrij.

Methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte
De basisverzekering vergoed methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte. Het bekendste merk hiervan is Ritalin. De arts schrijft de werkzame stof voor. Aan de hand hiervan bepaalt de apotheker welke variant van het medicijn het beste bij u past. Heeft u vanuit medische noodzaak een bepaald merk nodig? Dan kan de arts dit aangeven op het recept. Voor de variant zonder gereguleerde afgifte betaalt u geen eigen bijdrage. U betaalt wel eigen risico.

Methylfenidaat met gereguleerde afgifte
Ook voor deze variant is er een vergoeding vanuit de basisverzekering. De bekendste merken methylfenidaat met gereguleerde afgifte zijn Concerta en Medikinet. Als dit medisch noodzakelijk is, kan de arts dit aangeven op het recept. De apotheker geeft aan de hand van deze informatie het juiste medicijn mee.

Voor de variant met gereguleerde afgifte betaalt u wel een eigen bijdrage. Deze variant is duurder. Volgens de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) zijn er geen noemenswaardige verschillen tussen methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte en deze variant. Daarom betaalt u over de duurdere variant een eigen bijdrage.

Voorkeursbeleid medicijnen
Vanaf 2021 werken wij met het voorkeursbeleid medicijnen. Heeft u ADHD-medicatie nodig? Dan krijgt u van uw huisarts een recept met hierop de werkende stof van het medicijn. Het medicijn haalt u op bij de apotheek. Aan de hand van het recept, zorgt de apotheker dat u het voorkeursmedicijn krijgt. Als u door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig heeft, kan uw arts dit aangeven op het recept. Heeft u vragen over uw medicijnen? Dan kunt u deze aan de apotheker stellen.

Bekijk het Reglement farmaceutische zorg voor een overzicht van alle voorkeursgeneesmiddelen.

Vind een gecontracteerde apotheek in onze Zorgzoeker. Kiest u voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan is de vergoeding lager.

Zorgverzekering 2021

Ook in 2021 biedt National Academic een zorgverzekering met uitgebreide dekkingen. Mét een voordelige premie. Uw overstap regelen wij! Benieuwd?


Bereken direct
Meer informatie?

De voorwaarden van de zorgverzekering vindt u bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken