Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische therapie is een behandeling van klachten die met stress of spanning van doen hebben. De klachten zijn vaak psychisch (bijvoorbeeld onzekerheid, lusteloosheid en somberheid) en lichamelijk van aard (bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen). Vaak voelen patiënten zich onbegrepen, omdat de dokter geen specifieke medische diagnose kan stellen. Een psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt de patiënten in hun herstelproces.

De behandeling
Patiënten krijgen eerst een vraaggesprek (een ‘anamnese’) met een psychosomatisch fysiotherapeut. Hierbij achterhaalt de fysiotherapeut hoe de klachten zijn ontstaan en de relatie tussen lichamelijke en psychische klachten wordt onderzocht. Vanuit het gesprek, de hulpvraag en de analyse van de spanningsklachten worden er voor de patiënt doelen bepaald en een behandelplan opgesteld. Een psychosomatisch fysiotherapeut helpt de patiënt om de verstoorde balans tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid te herstellen.

Een psychosomatische fysiotherapie behandeling duurt meestal tussen 25 en 45 minuten.

Voorbeelden van effectieve behandelingsmethoden:

  • Mindfulness. Een methode om bewust met spanningsklachten en andere gezondheidsklachten te leren omgaan.
  • Cognitieve gedragstherapie. Een manier om een patiënt anders te laten kijken naar persoonlijke lichamelijke klachten en het doel is om de vicieuze cirkel te doorbreken.
  • Runningtherapie. Hardlopen staat erom bekend om een therapeutische werking te hebben. Patiënten worden door een running therapeut gestimuleerd om 3 a 4 keer in de week te gaan hardlopen.
Zorgverzekering 2021

Ook in 2021 biedt National Academic een zorgverzekering met uitgebreide dekkingen. Mét een voordelige premie. Uw overstap regelen wij! Benieuwd?


Bereken direct
Meer informatie?

De voorwaarden van de zorgverzekering vindt u bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken