Vrouw met hond

Aansprakelijkheid bij schade door huisdieren: zo zit het

Gepubliceerd op 10-10-2023
1690 keer gelezen

Huisdieren zijn vaak onze beste maatjes, maar soms kunnen ze onbedoeld schade aanrichten in huis of aan anderen. Het kan erg vervelend zijn wanneer uw enthousiaste hond per ongeluk een voetganger omver rent. In dat geval kan de benadeelde persoon u namelijk aansprakelijk stellen. Gelukkig biedt een aansprakelijkheidsverzekering vaak uitkomst in zulke situaties. Hieronder leest u meer over hoe het zit met aansprakelijkheid bij huisdieren.

Wanneer bent u wel verzekerd?

Met onze aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor:
✔️ Schade die uw huisdier toebrengt aan andere personen.
✔️ Schade die uw huisdier toebrengt aan eigendommen van anderen.


Met huisdieren bedoelen we dieren die u houdt voor gezelschap of als hobby. Denk hierbij aan honden en katten, maar ook grotere dieren zoals paarden en geiten. Het is belangrijk te weten dat niet alle diersoorten geschikt zijn als huisdier. Vanaf 2024 worden de regels voor het houden van huisdieren strenger. Raadpleeg daarom eerst deze lijst van de Rijksoverheid voordat u bijvoorbeeld een slang of schildpad in huis neemt.
 

Wanneer bent u niet verzekerd?

U kunt geen aanspraak maken op onze aansprakelijkheidsverzekering als:
❌ Uw huisdier niet voorkomt op de lijst van huis- en hobbydieren.
❌ De schade opzettelijk is veroorzaakt.
 

U mag uw huisdier niet aanmoedigen om andere personen aan te vallen of hun eigendommen te beschadigen. Een voorbeeld: iemand treitert uw hond bewust en wordt daardoor gebeten. In dat geval wordt de schade als ‘uitgelokt’ gezien en heeft de gebeten persoon geen recht op een schadevergoeding via uw aansprakelijkheidsverzekering.
 

Hond of kat als huisdier 

Een groot deel van de huisdierbezitters heeft een hond of kat. Hieronder staan enkele tips om ze onder controle te houden. Zo verkleint u de kans dat iemand u aansprakelijk stelt voor schade die uw huisdier veroorzaakt. 
 

Tips voor kattenbezitters

  • Katten kunnen agressief worden als ze pijn hebben, bijvoorbeeld door een ingegroeide nagel. Controleer daarom eerst zelf of dit het geval is of laat dit door een dierenarts onderzoeken.
  • In het wild jaagt een kat op ongeveer 10 muizen per dag. Als uw kat alleen binnenshuis leeft, zorg dan voor voldoende speelgoed om hem bezig te houden. Hiermee verkleint u de kans dat hij de spullen van anderen als prooi ziet.
  • Veel katten zijn vatbaar voor stress, waardoor ze bijvoorbeeld al snel krabben aan meubels of buiten de kattenbak plassen. Zorg ervoor dat uw kat zich op een rustige plek kan terugtrekken.
     
Tips voor honden- en kattenbezitters


Tips voor hondenbezitters

  • Als u een jonge hond of pup heeft, laat deze dan zo veel mogelijk wennen aan verschillende situaties. Bijvoorbeeld ontmoetingen met kinderen, andere dieren en verkeer. Dit verkleint de kans op agressie van de hond als deze in een drukke omgeving is.
  • Let goed op de lichaamstaal van uw hond, want die kan aangeven of hij angstig of agressief is. Als u de signalen herkent, kunt u eerder ingrijpen of met een boog om voorbijgangers heen lopen.
  • Voorkom gevechten tussen honden door geen speelgoed mee te nemen tijdens het uitlaten. Zo denkt uw hond niet dat hij zijn 'prooi' moet verdedigen.
  • Als er veel loslopende honden in de buurt zijn, houd uw hond dan aangelijnd. Als er toch een gevecht ontstaat en een van de honden raakt gewond, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk.
     

Toch schade door uw huisdier?

Soms is het gedrag van huisdieren moeilijk te voorspellen, en een ongeluk kan in een oogwenk gebeuren. Als uw hond bijvoorbeeld een hap neemt uit de bank of als uw kat in het zonnescherm van de buren springt. Gelukkig is schade die veroorzaakt is door huisdieren meeverzekerd op onze aansprakelijkheidsverzekering. U kunt de schade online melden. Wanneer iemand u onterecht aansprakelijk stelt, staan wij ook klaar om u te helpen bezwaar te maken. Vragen? Neem contact met ons op: 078 632 75 75.

Contact

Chat E-mail Vragen