Verkeersbord STOP

Kent u ze wél? 8 verkeersregels die vaak vergeten worden

Gepubliceerd op 20-03-2023
1981 keer gelezen

Kent u alle verkeersregels die vaak vergeten worden? Die kans is klein, blijkt uit resultaten van de opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zo weet meer dan de helft van de deelnemers niet hoe hard men mag rijden in een woonerf. Daarom frissen we uw geheugen op met deze 8 verkeersregels die vaak worden vergeten.
 

1. Voorrangsregels woonwijk

Stel: u rijdt richting een kruispunt in een woonwijk. Van rechts komt een tegenligger aan. Als deze persoon uit een uitrit komt, heeft u voorrang. Een uitrit herkent u aan een verhoogde stoep, schuin oplopende blokken, soms een doorlopend fietspad en vaak geen rond aflopende bochten (bochtbanden). Ziet u wel bochtbanden en alle andere genoemde herkenningspunten niet? Dan komt de tegenligger uit een zijweg en moet u de persoon voor laten gaan.

 

2. Hoe snel op een woonerf?

Om antwoord te geven op de vraag in het intro: u mag in een woonerf maximaal 15 km per uur rijden. Er spelen namelijk vaak kinderen buiten. Ook goed om te weten: als u een uitrit van een woonerf verlaat, moet u voorrang geven aan het verkeer op de weg voor u. Geeft u geen voorrang, dan kunt u een forse boete krijgen. 


3. Hoe snel invoegen op snelweg?

Trekt uw auto niet zo snel op? Geen zorgen: er is geen verkeersregel die aangeeft met welke snelheid we moeten invoegen op de snelweg. Zolang uw auto maar sneller dan 60 kilometer per uur kan rijden, anders mag u de snelweg niet op. Houd er ook rekening mee dat invoegen een bijzondere verrichting is. U hebt dan geen voorrang op het verkeer dat naast u rijdt. Zorg er dus voor dat de auto links achter u niet in de remmen moet als u invoegt. 


4. Rijden met medicatie

Gebruikt u medicijnen? Soms mag u dan zonder geldig doktersrecept of medicijnoverzicht niet autorijden. Of zelfs helemaal niet aan het verkeer deelnemen. Omdat dit rijden onder invloed is, hebt u kans op een boete en bent u vaak niet verzekerd als u betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Tip: kijk of op de verpakking van uw medicatie een gele sticker zit. Deze geeft aan of rijden met dit medicijn gevaarlijk is. Twijfelt u of u de weg op mag? Stel uw vraag aan de apotheek, lees de bijsluiter of bel uw huisarts.
 

Verkeerslicht voetgangers


5. Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ook de verkeersregel ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’ wordt vaak vergeten. Soms hebben automobilisten namelijk niet door dat ook voetgangers voorrang hebben op een rechtdoor lopende weg. Let erop dat ook mensen op rolschaatsen, skateboards en steps als voetganger worden gezien door de wet.  


6. Een tram heeft altijd voorrang

Als u vaak in de grote stad rijdt, kent u deze regel vast wel. Maar kent u deze niet, dan is het heel belangrijk om te onthouden dat een tram altijd voorrang heeft. Als automobilist heeft u geen voorrang op een afslaande tram als u rechtdoor rijdt op dezelfde weg. Ook de regel ‘korte bocht gaat voor lange bocht’, geldt niet voor trams. 


7. Hand uitsteken op de fiets verplicht 

Veel weggebruikers ergeren zich eraan: fietsers die geen hand uitsteken om richting aan te geven. Maar zijn ze nu wel of niet verplicht om dit te doen? Als u op de fiets zit, bent u een bestuurder in het verkeer. Alle bestuurders zijn verplicht om richting aan te geven. Daarom moet u als fietser altijd met uw hand richting aangeven voordat u afslaat.


8. Mistlampen aan: mag dat?

Ziet u door mist geen hand voor ogen als u de auto instapt? Dan mag u de mistlampen aanzetten. Let op: uw mistachterlicht mag alleen aan als u minder ver dan 50 meter ziet. Op de snelweg komt dat neer op 2 seconden rijden (bij 100 km per uur.) Bij regen mag u deze verlichting nooit aanzetten. De mistlampen aan de voorkant van uw auto mogen alleen aan als u heel weinig ziet van uw omgeving. Tip: zoek de eerstvolgende 2 hectometerpaaltjes op de snelweg. Ziet u de tweede paal niet? Zet dan uw mistvoorlicht aan. 


Bonustip: WA-verzekering verplicht 

Verkeersregels zijn er om te zorgen voor orde en veiligheid. Daarom moet u verplicht een WA-autoverzekering hebben afgesloten voor uw auto.

Contact

Chat E-mail Vragen