man en vrouw aan tafel

Rijden onder invloed: gevolgen voor uw verzekering

Gepubliceerd op 18-12-2023
1683 keer gelezen

Iedereen weet dat het niet mag, maar het gebeurt toch. Geregeld kruipen mensen achter het stuur terwijl ze onder invloed zijn van alcohol of zelfs drugs. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Maar rijden onder invloed heeft ook gevolgen voor uw autoverzekering. Op deze pagina leggen we uit hoe het zit.

Wat bedoelen we met rijden onder invloed? 

Het besturen van een voertuig terwijl u stoffen in uw bloed heeft die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan alcohol en drugs, maar ook aan sommige medicijnen. In deze middelen kunnen stoffen zitten die uw inschatting- en reactievermogen beïnvloeden.

 

Alcohol

Het is verboden om een voertuig te besturen onder invloed van alcohol. Heeft u meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed, dan kunt u een boete verwachten. Voor beginnende bestuurders is dit 0,2 promille. Het alcoholpromillage geeft de hoeveelheid alcohol in het bloed aan. Aan het overschrijden van deze promillages hangen consequenties die per situatie kunnen verschillen.

 

Drugs 

Ook het gebruik van drugs is verboden in het verkeer. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs. Ook het gebruik van lachgas in het verkeer is een groeiend probleem; het gebruik hiervan is vooral populair onder jongvolwassenen. Sinds 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet en is het verboden om lachgas voor recreatief gebruik te bezitten en te verkopen.

 

Medicatie

Of, en hoelang u niet mag rijden met medicatie kan per medicijn verschillen. Als het medicijn rijgevaarlijk is, zit er vaak een gele sticker op de verpakking en staat dit vermeld in de bijsluiter. U kunt uw arts of apotheek vragen naar het advies. De adviezen zijn namelijk verdeeld in 4 categorieën. Van wel, beperkt, tot helemaal niet mogen rijden.

 

alcohol achter het stuur

 

Bent u verzekerd als u onder invloed rijdt? 

Simpel gezegd: nee. Als u als bestuurder onder invloed bent van drugs of lachgas, dan bent u niet verzekerd. Kruipt u achter het stuur terwijl u medicatie heeft gebruikt waarvan bekend is dat deze het reactievermogen beïnvloedt? Of heeft u medicatie anders gebruikt dan voorgeschreven? Dan bent u ook niet verzekerd. Bij alcohol geldt dat u niet meer dan het toegestane promillage in uw lichaam mag hebben. Is dit promillage hoger? Dan bent u niet verzekerd, ook niet als u weigert mee te werken aan een blaastest of bloedtest. Bekijk de voorwaarden voor meer informatie.

 

De gevolgen van rijden onder invloed 

Volgens het Openbaar Ministerie neemt de kans op een ongeval met 40% toe bij een alcoholpromillage vanaf 0,5. En als u denkt dat 1 glaasje bier of wijn wel kan, dan heeft u het mis. Ook dan wordt de kans op een ongeval al groter. Bent u aangehouden, heeft u schade gemaakt, of erger nog, heeft u een ongeluk veroorzaakt? De gevolgen kunnen afhankelijk van de situatie verschillen.

 

Politieauto met zwaailichten


De gevolgen als u wordt aangehouden

De politie kan u staande houden als u afwijkend rijgedrag vertoont of onveilig rijdt. Maar er zijn ook geregeld steekproeven en geplande controles. Gemiddeld worden er 1.000 mensen per maand aangehouden omdat ze te veel gedronken hebben. Afhankelijk van hoeveel alcohol u hebt gedronken of drugs hebt gebruikt, kunt u een boete krijgen. Hoelang u uw rijbewijs hebt en of u al eerder bent betrapt, spelen ook een rol in de hoogte van de boete. Het kan zelfs zo zijn dat u uw rijexamen opnieuw moet doen of dat u een cursus moet volgen. Daarnaast kunt u een rijontzegging krijgen. Dit heeft dan ook gevolgen als u een rijbewijs nodig hebt voor uw werk.
 

Strafrecht


Strafrechtelijke gevolgen

Bent u aangehouden en krijgt u één of meer van bovenstaande straffen, dan krijgt u ook een strafblad. Vanaf dat moment staat u geregistreerd bij justitie. Als uw beroep met het verkeer te maken heeft, kan dit betekenen dat u geen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) meer kunt krijgen. Maar een strafblad heeft vaak ook andere gevolgen, zoals voor uw verzekeringen. Nu en in de toekomst. 
 

schade aan een auto

 

De gevolgen als u schade veroorzaakt 

Als u bij ons een verzekering aanvraagt, vragen we of u een strafrechtelijk verleden heeft. Heeft u een strafblad wegens rijden onder invloed? Dan kan dat leiden tot een afwijzing van uw verzekeringsaanvraag of gevolgen hebben voor de hoogte van uw premie.

 

Als u al bij ons verzekerd bent en schade veroorzaakt terwijl u onder invloed bent, dan wordt de schade aan uw eigen auto niet gedekt. De veroorzaakte schade aan anderen zal vergoed worden, maar kan op u als bestuurder worden verhaald. Daarnaast zal dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw premie. Op de bonus-malusladder kunt u zien met welke stappen uw premie hoger (of lager) kan worden. Afhankelijk van de situatie hebben wij ook het recht om de verzekering volledig stop te zetten.

 

Onder invloed op de scooter, fiets of te voet

Een bestuurder bent u natuurlijk niet alleen in de (vracht)auto of bus. Maar ook als u op een motor, scooter of fiets rijdt. De regels voor rijden onder invloed gelden voor alle voertuigen. De boetes voor rijden onder invloed op de scooter of fiets liggen lager dan de boetes voor auto- en motorbestuurders. Reken uzelf vooral niet rijk, want als u dronken op de scooter stapt kan dit alsnog gevolgen hebben voor uw autorijbewijs als u die heeft. Voor dronken rijden op de fiets of openbaar dronkenschap te voet kunt u ook een boete krijgen. Dit heeft geen gevolgen voor uw rijbewijs.

 

Feiten over rijden onder invloed 

  • Na 2 glazen bier of wijn vertraagt uw reactievermogen waardoor het 0,5 seconde langer duurt voordat u remt. De remweg wordt dan bijvoorbeeld 11 meter langer bij een snelheid van 80 kilometer per uur.
  • Alcohol zorgt ervoor dat uw gezichtsveld versmalt. U kijkt vooral recht vooruit en bent u minder bewust van wat er links en rechts gebeurt.
  • Alcohol zorgt voor een verminderde motoriek, hierdoor kunt u gaan slingeren.
  • De kosten van een verplichte, door het CBR opgelegde, cursus kunnen oplopen tot meer dan €1.200 en nemen vaak 3 dagdelen in beslag.
  • Een boete kan oplopen tot maximaal € 21.750 en uw rijbewijs kunt u tot maximaal 10 jaar kwijtraken.
  • Een standaard glas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in uw bloed.

 

autorijden onder invloed gevolgen

 

Rij nooit onder invloed

Het is altijd belangrijk om nuchter en alert achter het stuur te zitten, dat geldt voor ieder voertuig. Bent u duizelig of niet lekker? Ziet u slecht of bent u oververmoeid? Ook dan kunt u beter niet rijden. Regel een taxi of reis met het OV. Als u weet dat u met anderen een drankje gaat drinken, spreek dan van tevoren af wie de Bob is en dus geen alcohol drinkt. Ga daarnaast altijd goed verzekerd op weg. We wensen u veel veilige kilometers!

Contact

Chat E-mail Vragen