Zorgverzekering

Buitenlandse zorgkosten declareren

Gepubliceerd op 27-08-2021
1287 keer gelezen

Een ongeluk krijgen of ziek worden tijdens vakantie: dat wil niemand! Toch kan er iets gebeuren, waardoor u zorgkosten maakt. Deze kosten kunt u achteraf bij ons declareren. Dit gaat wel iets anders dan binnenlandse zorgkosten indienen. Een ingewikkelde afhandeling van de zorgkosten is het laatste waar u zich druk om wilt maken. Daarom leggen we u hieronder uit hoe u dit doet.

 

Buitenlandse zorgkosten 2022

Ligt de datum van de buitenlandse zorgnota in 2022, en heeft u in 2022 een zorgverzekering via VGZ met het National Academic collectief? Dan dient u de nota in bij VGZ. Lees hier meer informatie over declareren bij VGZ.

 

Buitenlandse zorgkosten 2021 of eerder

Ligt de datum van de buitenlandse zorgnota in 2021? Dan declareert u deze bij ons. Hieronder leest u waar u op moet letten.


Wat moet er op uw buitenlandse zorgnota staan?

In Nederland zijn er afspraken gemaakt over wat er op een rekening voor zorgkosten moet staan. Dit noemen we ook wel een zorgnota genoemd. Zorgverleners weten vaak precies wat er op uw rekening moet staan, zodat u deze makkelijk bij de zorgverzekering kunt indienen. In het buitenland kan de werkwijze van zorgverleners hiervan afwijken. Daarom is er informatie over uw behandeling nodig. Om de declaratie te verwerken, moet de rekening aan een aantal voorwaarden voldoen.


Checklist buitenlandse nota

De nota is opgesteld in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans of Spaans.


Op de nota moet staan:

  • Uw voorletters, achternaam en geboortedatum.
  • De datum en bedrag van behandeling.
  • De naam, adres en handtekening van de zorgaanbieder.
  • De gestelde diagnose of een omschrijving van de klachten.
  • Een gespecificeerde beschrijving van de kosten.

 

Buitenlandse zorgkosten indienen per post

Er wordt helaas nog altijd veel fraude gepleegd met buitenlandse zorgkosten. Dit willen wij graag voorkomen. Daarom moet de nota aan de hierboven gestelde eisen voldoen, kunt u alleen per post declareren en hebben wij de originele nota nodig. Tip: maak voor uzelf een kopie van de nota.


Doorloop de volgende stappen:

1. Download en print het Declaratieformulier zorgkosten buitenland. Geen printer? Bel 078 632 75 75 of mail ons en wij sturen u een declaratieformulier op!
2. Vul het formulier aan de hand van de nota in.
3. Doe het declaratieformulier samen met de originele nota in een envelop. Bewaar zelf een kopie van de nota.
4. Heeft u naast de nota ook een recept, verwijsbrief of bij opname een medisch rapport ontvangen? Voeg deze dan toe bij de papieren.
5. Stuur dit op naar National Academic, Postbus 148, 8200 AC Lelystad.


Wij gaan voor u aan de slag!

Na ontvangst van de papieren gaan wij direct voor u aan de slag. Wanneer de declaratie beoordeeld is, ontvangt u net als bij Nederlandse zorgnota's een vergoedingenoverzicht per mail. Houd er rekening mee dat de kosten alleen vergoed worden volgens het Nederlandse zorgstelsel. Schrijft de arts een medicijn voor die u in Nederland niet vergoed zou krijgen? Dan betaalt u deze kosten zelf. Let op: ook voor buitenlandse zorg geldt er een verplicht eigen risico.


Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over het declareren van uw buitenlandse zorgnota? Bel 078 632 75 75 of stel uw vraag online. Wij helpen u graag!

Contact

Chat E-mail Vragen