Het coronavirus en uw vakantie

Gepubliceerd op: 15-07-2021  

Corona zorgt nog altijd voor veel onzekerheid, ook als het gaat om reizen. Gelukkig mag er steeds meer en is reizen naar veilige landen op dit moment weer mogelijk. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken code groen of geel. Op deze pagina leggen we u uit waar u deze zomer rekening mee moet houden. En hoe het zit met uw verzekeringen in een land bij code groen, geel, oranje of rood.

Alarmcentrale

Meest gestelde vragen

Wij begrijpen dat u vragen heeft over uw vakantie, het coronavirus en uw verzekeringen. En graag wilt weten wat u kunt verwachten als u een reis boekt of als u in het buitenland bent. We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Voor vertrek

Op uw bestemming

Overige vragen

Vakantie in Nederland

Wilt u op vakantie in eigen land? Dat kan. U kunt in Nederland gewoon op vakantie naar bijvoorbeeld een hotel of vakantiehuisje. Hiervoor gelden wel dezelfde coronaregels als thuis. En ook op vakantie houdt u rekening met de anderhalvemetersamenleving en volgt u de basisregels.

Vakantie in Europa

Sinds 15 mei is reizen naar Europese landen met een groen of geel reisadvies weer toegestaan! De landen met deze kleurcodes zijn veilig genoeg om naartoe te reizen. Houd er wel rekening mee dat er een risico blijft en de situatie in een land snel kan veranderen.

Vakantie buiten Europa

Ook steeds meer landen buiten Europa krijgen een groen of geel reisadvies. Dit betekent dat ook reizen buiten Europa weer mogelijk wordt. Maar let op, er kunnen nog wel reisbeperkingen of andere maatregelen zijn die gevolgen hebben voor uw vakantie. Zo staat de Verenigde Staten bijvoorbeeld nog geen vakantiereizen toe.

Vergoeding bij code oranje of rood

Reis- en annuleringsverzekering

Bij een vakantie naar een land met code geel blijft uw reis- of annuleringsverzekering gewoon geldig. Bij de kleurcodes oranje of code rood is er geen dekking vanuit een reis- of annuleringsverzekering. Bij code geel is het wel belangrijk om te weten dat annulering of repatriƫring in verband met corona, bepaalde voorwaarden kent. Hierover leest u alles op deze pagina.

Zorgverzekering

U bent altijd verzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland vanuit uw basisverzekering, ook bij code oranje of rood. U krijgt de gemiddelde kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland vergoed. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is er geen dekking bij code oranje of rood. Bekijk alles over de vergoedingen in het buitenland.

Tip: boek via een reisorganisatie aangesloten bij de ANVR

Heeft u de reisadviezen gelezen en boekt u een reis naar een land met code geel? Dan adviseren wij u om een pakketreis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR. Bent u op vakantie en wijzigt het reisadvies in uw vakantieland van code geel naar oranje of rood? Dan zorgt de ANVR ervoor dat u terug naar Nederland vervoerd wordt.

Gaat u op reis? Vergeet dit dan niet

Controleer het reisadvies

Bekijk het actuele reisadvies van uw bestemming. Controleer welk coronabewijs u nodig heeft om het land binnen te komen en welke coronaregels er gelden. Bijvoorbeeld het wel of niet dragen van een mondkapje. Reist u terug naar Nederland? Bekijk voor vertrek de checklist.

CoronaCheck-app downloaden

Wilt u reizen binnen Europa? Dan heeft een coronabewijs nodig, ook wel het EU Digitaal Corona Certificaat genoemd. Dit is:

  • een negatieve testuitslag, of;
  • een vaccinatiebewijs, of;
  • een bewijs dat u bent hersteld van corona.

Met de CoronaCheck-app kunt u uw coronabewijs digitaal laten zien. Bijvoorbeeld wanneer u het vliegtuig instapt. Of met de de auto de grens overgaat.

Aanmelden 24/7 informatieservice

Gaat u naar het buitenland? Meldt u dan aan bij de 24/7 informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan bent u altijd op de hoogte van het reisadvies van dat land.