Vloeistoffen handbagage vliegtuig: dit zijn de regels!

Gepubliceerd op: 20-06-2017  

Gaat u binnenkort vliegen? Dan is het belangrijk om te weten welke regels voor handbagage er precies gelden. Weet u welke en hoeveel vloeistoffen in uw handbagage mogen? En wat de toegestane handbagage afmetingen zijn? 

Vloeistoffen handbagage vliegtuig

Vloeistoffen handbagage

Onderstaand de ‘regels vloeistoffen handbagage’ (vanuit de Rijksoverheid):
- Vloeistoffen en gels mogen mee in uw handbagage (bijv. lenzenvloeistof, lipgloss, tandpasta en haargel), maar de maximale toegestane hoeveelheid is 100 milliliter per verpakking.
- Alle verpakkingen (van maximaal 100 milliliter p.st.) moeten in een 1 liter zak passen. Deze is hersluitbaar en doorzichtig.
- Alle verpakkingen mogen samen opgeteld 1 liter bevatten. Er mag 1 zak per persoon worden meegenomen. Bij de controle van uw handbagage moet u deze zak eruit halen (voor een snelle controle).

Uitzonderingen vloeistoffen handbagage

- Gaat u vliegen met uw baby? Dan mag u meer dan 100 milliliter aan babyvoeding meenemen. Handig: vooraf controleren of u in het vliegtuig gekookt water kunt krijgen. Neem hiervoor contact op met uw vliegtuigmaatschappij.
- Neemt u medicijnen mee? Dan moet u kunnen aantonen dat de medicijnen op uw naam staan. Ook belangrijk: een Engelse verklaring van het doktersrecept (anders moet u wellicht uw medicijnen achterlaten). Diabetespatiënten mogen vaak een extra tas voor hun medicijnen en zelfzorgmiddelen meenemen.
- Heeft u in de tax free zone parfum gekocht of iets anders met vloeistof? Laat de verpakking met het product erin verzegelen. Belangrijk: haal de zegel pas eraf als u op uw eindbestemming bent. De zegel zelf is een dag geldig. 

Afmetingen handbagage vliegtuig

Hoe groot mag handbagage zijn? Dat verschilt per vliegtuigmaatschappij. Hieronder vindt u de grootste vliegtuigmaatschappijen en hun regels voor handbagage (afmetingen en gewicht).

  • KLM: 55 x 25 x 35 cm. Gewicht: 12 kg. Je mag nog 1 tasje meenemen (bijv. laptoptas).
  • Arkefly: 55 x 40 x 25 cm. Gewicht: als je het maar zelf op kunt bergen.
  • Transavia: 55 x 35 x 35 cm. Gewicht: 10 kg.
  • Delta Airlines: 56 x 35 x 23 cm. Je mag 1 extra tasje meenemen.
  • Corendon: 55 x 35x 25. Gewicht: 7 kg.
  • easyJet: 56 x 45 x 25 cm.
  • Emirates: 55 x 38 x 20 cm. Gewicht: 7 kg. Een tax free tas mag gratis mee.
  • Ryanair: 55 x 40 x 20 cm. Gewicht: 10 kg. Kleine handtas toegestaan (35 x 20 x 20 cm).

Staat uw vliegtuigmaatschappij er niet bij? Kijk dan eens op de site van Handbagage afmetingen. Alvast een goede vliegreis toegewenst!