Voorbereid op de fiets naar school: 6 belangrijke tips

Gepubliceerd op: 22-08-2021  

De zomervakantie zit er weer (bijna) op. Als de scholen weer beginnen, stappen veel kinderen weer op de fiets. Gaat uw kind weer voor het eerst naar school? Best spannend! Om u te helpen met de voorbereiding hebben we de belangrijkste tips én leuke fietsweetjes op een rij gezet.

Dokter Tamara

6 tips om veilig naar school te fietsen

1. Check samen de route

Oefen de nieuwe route minimaal één keer samen. Bespreek de gevaarlijke punten en wijs onderweg de ingewikkelde situaties aan. Zo weet uw kind precies waar en wanneer hij of zij extra goed moet opletten. Dit is vooral een belangrijke tip als uw kind voor het eerst naar de middelbare school gaat!

2. Snappen en appen op de fiets? MONO!

Leg uw kind uit dat als hij of zij op de telefoon kijkt, de reactietijd veel langer wordt. En het is juist belangrijk om de aandacht erbij te houden. Daarnaast is het verboden om op een telefoon te zitten tijdens het fietsen. En die boete is niet misselijk: 95 euro! Muziek luisteren mag wel, maar het liefst maar met één oortje. Zo hoort uw kind het verkeer om zich heen ook nog goed.

3. Zorg voor goed zicht

Houdt uw kind zijn of haar boek of mobiel wel erg dicht voor het gezicht? Of knijpt hij of zij met de ogen om iets beter te kunnen zien? Dit zijn allemaal signalen van slecht zicht. En voor u een teken dat een bezoekje aan de opticien of oogarts een goed idee is. Zo zorgt u ervoor dat uw kind alles in het verkeer én in de klas goed ziet.

4. Zware schooltas mee op de fiets

Zorg voor een goede tas. Zeker als uw kind naar de middelbare school gaat en zware boeken moet meesjouwen. Met de schooltas op de rug heeft uw kind het meeste balans. Is de tas te groot of te zwaar om op de rug dragen? Met een tassendrager zet u de schooltas stevig vast achterop de fiets. Dat fietst een stuk fijner én veiliger!

5. Zorg voor een veilige fiets

Controleer of de fiets in orde en veilig is. Werken de remmen goed? Zijn de banden niet lek? Doet de verlichting het? Een bezoekje aan de fietsenmaker is een goed idee. Zo weet u zeker dat alles in orde is!

6. Gevaar zit in een ‘klein’ hoekje

Onderweg naar school kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral als uw kind naast een vrachtauto, bus of tractor fietst. Gevaar zit in klein hoekje, en soms in de dode hoek. Leer uw kind het volgende aan:
1. Blijf altijd rechts en ruim achter een groot voertuig.
2. Houd altijd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.

De 5 leukste fietsweetjes

Met deze fietsweetjes springt uw kind waarschijnlijk direct op de fiets! Want naast dat fietsen gezond is, heeft het nog veel meer voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • 1. 20 minuten fietsen per dag zorgt voor een beter leervermogen, meer creativiteit en een betere concentratie?
  • 2. Eén grote Magnum verbrand wordt aan calorieën met 30 minuten fietsen per dag (of 2 keer een kwartier)?
  • 3. Tot 3 uur na het fietsen hersenen beter functioneren dan daarvoor?
  • 4. Buitenlucht en beweging zorgen voor minder ziek zijn? Dit komt doordat uw bloedcirculatie toeneemt en gifstoffen sneller worden afgevoerd.
  • 5. Elke dag minimaal 20 minuten fietsen helpt om ‘s avonds sneller in slaap te vallen?

Hulp bij een ongeluk

Wordt uw kind op weg naar school onverwachts aangereden door een auto? Of door een andere weggebruiker? Dan is het eerste waar u aan denkt uiteraard de gezondheid van uw zoon of dochter. En terecht! Maar het is ook goed om te weten dat u met de zorgverzekering van National Academic gratis juridische hulp krijgt om eventuele letselschade én materiele schade te verhalen. Dit kan ook als uw kind verantwoordelijk was voor het ongeval of als het ongeval al een tijdje terug heeft plaatsgevonden.

Via het online schadeformulier kunt u de letselschade eenvoudig doorgeven. Of bel naar 078 648 13 58. Wij brengen u in contact met een professioneel letselschadebureau waarmee we samenwerken.