Wijzigingen zorgverzekering en zorgpremie in 2021

Gepubliceerd op: 12-11-2020  

Bent u benieuwd wat er in 2021 wijzigt in uw zorgverzekering? Wat gebeurt er met het eigen risico, de zorgpremie en vergoedingen? Om u te helpen hebben wij de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering voor komend jaar voor u op een rij gezet.

Zorgverzekering 2021


Basisverzekering 2021

De basisverzekering is in Nederland verplicht. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering, zoals de zorg en vergoedingen. Dit is daarom bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. De voorwaarden en de premie verschillen wel per verzekeraar. Hieronder leest u wat er al bekend is en wat er in 2021 verandert.

Wijzigingen zorgverzekering 2021

De vergoedingen in de basisverzekering voor 2021 worden uitgebreid. De belangrijkste veranderingen zijn:

1. Herstelzorg COVID-19

Vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek) tot zeker 1 augustus 2021.

2. Medische kosten bij donatie

Donoren betalen geen eigen risico meer als ze na een bepaalde periode toch nog medische kosten hebben als gevolg van de donatie. Zo betaalt de donor geen eigen riscio meer voor de zorgkosten van de donatie.

3. Geneeskundige zorg voor kwetsbare patiënten

Bijvoorbeeld voor kwetsbare ouderen. Vanaf 2021 vergoeding voor zorg in een groep voor verschillende patiënten vanuit de basisverzekering. Ook het vervoer van en naar de plek waar deze patiënten de zorg krijgen wordt vergoed. Soms heb je hiervoor toestemming van ons nodig. Bekijk voor meer informatie de voorwaarden.

4. Voorkeursbeleid medicijnen

Vanaf 1 januari 2021 werken wij met een voorkeursbeleid (ook wel preferentiebeleid) voor medicijnen. Voor medicijnen die vallen onder het voorkeursbeleid, betaalt u geen eigen risico. Dat scheelt in de kosten! Wilt u hier meer over weten? Bekijk deze pagina.

Aanvullende verzekering en zorgpremie 2021

De inhoud van de aanvullende verzekering verschilt wél per verzekeraar. Net zoals de premie die u hiervoor betaalt. De dekking vanuit onze aanvullende verzekeringen vindt u terug in ons dekkingsoverzicht.

Zorgtoeslag 2021

De zorgtoeslag stijgt met 3 euro per maand (107 euro) voor alleenstaanden in 2021. Voor gezinnen is er een stijging van 8 euro per maand (207 euro). Of je recht hebt op zorgtoeslag in 2021 hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Eigen risico 2021

Het eigen risico blijft in 2021 gelijk. Net als in 2020 is dit € 385. Dit is bij elke zorgverzekeraar gelijk. Lees hier wat er onder het eigen risico valt.

Uw zorgverzekering in 2021

Door onze samenwerking met VGZ kunnen we u in 2021 een nog betere zorgverzekering bieden met een voordelige premie. Benieuwd naar onze zorgpremie in 2021? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij voor u!