Wat is mijn eigen risico?

Het verplicht eigen risico is in 2021 € 385. Het eigen risico wordt elk jaar door de overheid vastgesteld en is voor iedereen vanaf 18 jaar gelijk. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen eigen risico. Je betaalt pas eigen risico als je zorgkosten maakt die onder het eigen risico vallen. Dit bedrag betaal je naast je zorgpremie.

Daarnaast heb je de keuze voor een extra vrijwillig eigen risico. Op Mijn NA zie je hoeveel eigen risico je hebt en hoeveel je dit jaar al hebt verbruikt.

Zorg die onder het eigen risico valt
In de regel is het zo dat zorg die de basisverzekering vergoedt onder het eigen risico valt. Een aantal voorbeelden:

  • Ziekenhuisbezoek en -behandelingen
  • Ambulancevervoer
  • Bloedprikken
  • Psychologische zorg

Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen op deze regel. De overheid heeft een aantal zorgsoorten vrijgesteld van het eigen risico. Dit betekent dat je hiervoor geen eigen risico betaalt. Bekijk de uitzonderingen.

Zo werkt het eigen risico
Het eigen risico geldt van 1 januari tot en met 31 december. Ieder jaar bepaalt de overheid opnieuw de hoogte van het eigen risico. Heb je het hele bedrag voor een jaar betaald? Dan krijg je alle zorgkosten vanuit de basisverzekering vanaf dat moment volledig vergoed. Op 1 januari komt het nieuwe eigen risico weer open te staan.

Maak je het hele jaar geen zorgkosten? Dan hoef je ook geen eigen risico te betalen. Zorg die vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering valt niet onder het eigen risico.

Zo betaal je eigen risico
Stel, je hebt zorg gehad. De zorgverlener stuurt dan in de meeste gevallen de rekening direct naar ons. Wij betalen deze rekening aan de zorgverlener en kijken direct of de gemaakte kosten onder jouw eigen risico vallen. Is dit het geval? Dan krijg je van ons een mail met hierbij een vergoedingenoverzicht. Hierin zie je welke kosten vergoed zijn, en of je een bedrag aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag schrijven we hierna automatisch van je rekening af. Hier heb jij geen omkijken naar.

Heb je zelf zorgkosten aan de zorgverlener betaald? Dan kan je deze kosten bij ons indienen. Vergoeden we de kosten, maar vallen deze onder het eigen risico? Dan trekken we het bedrag aan eigen risico van de kosten af. Het bedrag dat overblijft, maken we naar je over.

Ook handig:

Studentenzorgverzekering voor jou

Elk jaar biedt National Academic een voordelige zorgpremie. Onze zorgpremie is dit jaar wéér voordelig. Benieuwd?


Bereken je premie
Meer informatie?

Je vindt alle voorwaarden terug bij onze downloads.


Voorwaarden bekijken