Auto-ongeval: wanneer ben je aansprakelijk?

Gepubliceerd op: 01-04-2021  

Stel je bent als automobilist betrokken bij een verkeersongeval. Iets wat je natuurlijk niet mee wilt maken. Er is meestal veel schade. Materiële schade, maar vaak ook letselschade. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapiekosten of gemiste uren op het werk. In welke situaties ben je als autobestuurder aansprakelijk, en draai je dus ook op voor de kosten? Hieronder lees je per situatie hoe het zit én hoe je het beste kunt handelen na een ongeval.

Auto-ongeval en aansprakelijkheid

Eenzijdig ongeval

Rijd je met je auto tegen een paaltje of raak je van de weg? Dan noemen we dit een eenzijdig ongeval. Er is geen ander persoon of een ander voertuig bij betrokken. In dit geval ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de gemaakte schade aan de weg en je eigen auto. Maar ook voor de schade van eventuele passagiers.

Aanrijding met een ander motorvoertuig

Heb je een aanrijding met een andere auto? Dan is diegene die de verkeersregels heeft overtreden vaak aansprakelijk voor het auto-ongeval. Denk hierbij aan een inschattingsfout, geen voorrang verlenen of door rood rijden. Was een ander schuldig voor het auto-ongeval? En liep je hierbij letselschade op? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een (gedeeltelijke) schadevergoeding. Die kan je kosteloos laten verhalen door onze Letselschadehulp.

Aanrijding met een fietser of voetganger

Rijd je als automobilist een fietser of voetganger aan? Dan ben jij als automobilist in bijna alle gevallen aansprakelijk. Ook als het niet jouw schuld is. De wet biedt namelijk extra bescherming aan ‘zwakke verkeersdeelnemers’, zoals fietsers en voetgangers.

Aanrijding gehad? Dit kan je doen!

Om de schade goed af te handelen en de juiste partij verantwoordelijk te stellen. Is het belangrijk dat de situatie goed wordt vastgelegd. Aan aantal tips:

  • Vul altijd samen het schadeformulier in. Noteer kentekens, namen, adressen en telefoonnummers van beide partijen.
  • Noteer ook gegevens van eventuele getuigen.
  • Maak foto’s van de situatie. Bijvoorbeeld van remsporen, glasscherven en van de beschadigingen op het voertuig.

Dit kan National Academic voor je betekenen bij autoschade

Meld het auto-ongeval altijd direct bij jouw verzekeraar. Heb je een National Academic autoverzekering? Dan betalen wij de schade. Wanneer de tegenpartij verantwoordelijk is, verhalen we de kosten bij de andere verzekeraar.

Letselschade door een ander? Laat gratis verhalen

Heb je letselschade opgelopen bij een ongeval waaraan een ander schuldig was? Schakel dan onze gratis dienst Letselschadehulp in. We bieden gratis juridische hulp, zodat jij de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken en je volledig kunt focussen op je herstel. Vul dit online formulier in of bel 078 632 75 58. Wij helpen je graag.