Je eerste auto kopen? Zo voorkom je een miskoop!

Gepubliceerd op: 27-03-2014  

Is het tijd voor je allereerste eigen auto? Fantastisch! Nooit meer wachten op vertraagde treinen of heen en weer schudden in de streekbus. Een prachtig vooruitzicht. Je moet wel eerst die goede en betrouwbare auto zien te vinden. Eentje die bij jou past en die het liefst nog even meekan. Waarop moet je letten als je een auto koopt? Wij geven je tips die je niet mag missen! 

Zet je wensen op papier

Zet voor jezelf eerst eens een aantal zaken op een rij. Waarvoor ga je de auto gebruiken? Wat is je budget? Hoeveel kilometer denk je jaarlijks te gaan rijden? Op basis van je wensen kijk je welk model en type daar het best bij past. Als je jaarlijks bijvoorbeeld meer dan 30.000 kilometer gaat rijden, dan kun je beter kiezen voor een dieselauto. Maak een top 5 van geschikte merken of modellen, en je kan gericht gaan zoeken.

Informeer vooraf wat een auto waard is

Informeer vooraf goed wat jouw ‘droomauto’ waard is. Het bouwjaar, de kilometerstand, de uitvoering: het speelt allemaal mee in de waardebepaling. Heb je een leuke auto gespot? Voer het kenteken in op je telefoon via: autoweek.nl/waardebepaling en zie meteen wat hij op papier ongeveer waard is. Zo betaal je niet te veel!

Check de kilometerstand en de onderhoudsboekjes

Ongeveer 1 op de 18 auto’s in Nederland heeft een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller. Vraag daarom bij de aankoop van een auto altijd naar de NAP (Nationale Auto Pas), deze registreert de kilometerhistorie. Als je particulier koopt, dan kan je via autopas.nl de NAP online opvragen (kosten € 2,99). Vraag ook naar de onderhoudsboekjes en eventuele reparatiefacturen, dat helpt je de technische staat van de auto in te schatten.

Let op of je auto garantie heeft

Koop, als het even kan, een auto met garantie. Als er op korte termijn iets aan mankeert, dan draai jij tenminste niet op voor de reparatiekosten. Hoe zit dat eigenlijk met garantie? Koop je een auto bij een bedrijf dat aangesloten is bij de BOVAG, dan krijg je minimaal een half jaar garantie. Wel moet het aankoopbedrag € 4.500 of meer zijn. Ga je voor een goedkopere auto? Laat hem dan voor de zekerheid keuren. Een keuring kost meestal zo’n 175 euro, maar dan weet je in ieder geval zeker dat de auto in orde is.

Neem iemand mee die er verstand van heeft

Heb je nooit eerder een auto gekocht, neem dan voor de zekerheid iemand mee die er verstand van heeft. Zie je jouw ideale auto? Laat je autokenner kritische vragen stellen. Maak samen een proefrit. Onderhandel over de prijs! De verkoper gaat er automatisch vanuit dat je gaat ‘pingelen’. Het is mooi meegenomen wanneer je hierdoor wat geld kunt besparen.

Veel succes met je zoektocht! Zoek je na aanschaf van je eerste auto een voordelige én goede autoverzekering? Lees dan hier meer over onze autoverzekering of bereken je premie.